Deens archipelmuseum

Het water ten zuiden van het Deense eiland Funen is bezaaid met vele kleine eilandjes. Sinds afgelopen zomer kunnen bezoekers meer te weten komen over deze eilandengroep en het bijzondere landschap en leven ervan in het nieuwe archipelmuseum Øhavsmuseet in Faaborg.

Bezoekers maken hier kennis met de schoonheid en eigenaardigheden van de meer dan zestig grote en kleine eilanden en steenbergen van de archipel. De relatie tussen mens en natuur staat centraal in de eerste tentoonstelling Mærk dig selv (‘Ontdek jezelf’). Natuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de mens. In de loop der tijd hebben industrialisering en verstedelijking de mens echter van de natuur vervreemd. In het museum krijgen bezoekers de kans om zich weer te herenigen met hun roots via zintuigelijke ervaringen. Geleid door licht, geluid, de sfeer, verrassende verhalen en vijf tijdperken ervaren bezoekers de invloed van de natuur op de mens en het besef dat wij als mens onderdeel zijn van een groter geheel. 

In de toekomst zullen bezoekers ook rondleidingen kunnen boeken om actief kennis te maken met het eilandleven. Zo zullen er snorkelsafari worden georganiseerd en kan men paardrijden in het Geopark Det SydFynske Øhav, een landschap gevormd door de laatste ijstijd 11.700 jaar geleden. Voor kinderen is er een speciale geheime route in het museum uitgezet en in het café kunnen bezoekers naast een kopje koffie zich ook bezinnen op de opgedane kennis.

Meer informatie: www.ohavsmuseet.dk.

foto’s: Kasper Orthmann Andersen