Deense HyggeDeense Hygge
Moeilijk uit te leggen, en nog moeilijker om uit te spreken. Het Deense woord hygge (klinkt als ‘hue-ge’) kun je ruwweg vertalen als gezelligheid, maar die definitie dekt het woord niet helemaal. Hygge is net zo Deens als de heerlijke Deense pulsar (hotdogs) en Carlsberg bier.

De essentie van hygge is het creëren van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. De warme gloed van kaarslicht is hygge, net als vrienden en familie. En niet te vergeten lekker eten en drinken. Misschien verklaart het Deense idee van hygge wel waarom de Denen vaak als gelukkigste mensen ter wereld benoemd worden.

Hygge komt oorspronkelijk niet uit de Deense taal, maar het uit het Noors. In het Noors betekent hygge zoiets als ‘welzijn’. Het woord kwam als eerste voor in het Deense schrift rond het einde van de achttiende eeuw en de Denen hebben het sindsdien niet meer losgelaten. Het fijne van hygge is dat het overal toegepast kan worden, wat de Denen dan ook doen. Dit zul je zeker merken tijdens je bezoek aan Denemarken.