Expeditiecruise naar Noordoost-Groenland in 2023

Van Spitsbergen via Île de France & Scoresby Sund tot in IJsland

Noordoost-Groenland is zo afgelegen dat het buiten de vaarroutes van klassieke cruiseschepen valt. Bovendien is de kust door het pakijs enkel in de late zomer te bereiken. Daardoor wordt deze regio zelden bezocht. Andere reizen verkennen het zuiden of de westkust. De Belgische poolspecialist Asteria Expeditions organiseert in 2023 een 14-daags programma met een ijsversterkt schip die je de kans biedt om het ongerepte Noordoost-Groenland te bezoeken. Zo ontdek je plaatsen die voor andere poolreizigers verborgen blijven.

Actief & educatief programma
De filosofie achter deze expeditiecruise is een maximale ontdekking van de omgeving. Hierbij breng je zoveel mogelijk tijd aan land door. De ijsversterkte MV Hondius vormt de uitvalsbasis voor excursies en landingen op verlaten stranden. Hiervoor worden 16 zodiacs ingezet. Daarnaast worden lezingen georganiseerd door Nederlandstalige sprekers: biologen, glaciologen, ornithologen, enz.  

IJsbergformaties
De talrijke gletsjers die uitmonden in Scoresby Sund vormen de geboorteplaats van enorme ijsbergen. In Groenland vind je de mooiste en meest indrukwekkende ijsbergen. Door de natuurlijke stroming in de fjord worden deze kathedralen van ijs afgeleid naar de open zee.

Ittoqqortoormiit
De ruige oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege ligt de Inuitgemeenschap Ittoqqortoormiit, aan de monding van het grote fjordenstelsel van Scoresby Sund. Met een populatie van amper 450 inwoners is dit een van de meest afgelegen plaatsen op onze planeet.

Rijke poolgeschiedenis
Adrien de Gerlache trok in 1905 met de Belgica op expeditie en navigeerde door het pakijs tot de oostkust van Groenland. Er werd maar liefst 200 kilometer aan nieuwe gebieden ontdekt. Een aantal van deze gebieden kreeg Belgische namen zoals Pic de Gerlache, Bank van de Belgica en Kaap Albert van België. Tijdens deze reis worden een aantal van deze historische plaatsen opnieuw bezocht.

Betoverend noorderlicht
Het noorderlicht is een sprookjesachtig lichtverschijnsel dat tijdens donkere nachten in het Hoge Noorden te zien is. Groenland is de perfecte locatie en september de beste maand om dit fenomeen waar te nemen rond de poolcirkel. ’s Nachts wordt het op het schip voldoende donker om te genieten van dit magisch schouwspel aan de hemel.

Asteria Expeditions

Ontdek deze Nederlandstalig begeleide expeditiecruise van 27 augustus tot 9 september 2023 op www.groenland2023.be