Grote delen van Noorwegen in kerststemming
Terwijl grote delen van Noorwegen al mooi voorjaarsweer achter de rug hadden met alle voortekenen van de lente, lijkt nu de winter toch nog even terug te komen. Op veel plaatsen is sneeuw gevallen en heersen er winterse temperaturen. Oost-Noorwegen verkeert eerder in een kerststemming dan in een voorjaarsstemming met een sneeuwlaag op de tuinmeubelen.

Het Noorse meteorologische instituut kwam zondag met code geel door de winterse omstandigheden. Met de nationale feestdag in het vooruitzicht op 17 mei betekent dit een totaal ander weertype dan normaal in dit jaargetijde. Sneeuw in de bergen is normaal gesproken wel gebruikelijk. Dit keer kwam een gebied met neerslag vanuit het zuiden, maar de snel afkoelende noordenwind zorgde voor sneeuw ook op de lager gelegen delen van het land.

Al eerder was het noorden van het land verrast door de winterse omstandigheden, maar nu volgde ook zuidelijkere delen van het land. Code geel is aangegeven omdat er gevaar op de weg is met kans op vertragingen, er schade kan optreden en stroom zou kunnen uitvallen. In de bergen kunnen gevaarlijke omstandigheden voorkomen door de wind.

Kerstemming in Lillehammer: www.nrk.no/innlandet/

Foto: Alexander Nordby/NRK