Into the Volcano in IJsland

Wist je dat er op IJsland wel zo’n 130 vulkanen zijn? Waarvan er ongeveer dertig actief zijn? In 2021 en in 2022 waren we al getuige van mooie vulkaanuitbarstingen op het schiereiland Reykjanes. Met de laatste prachtige uitbarsting van Litli-Hrutur, die startte op 10 juli 2023, zou je bijna gaan geloven dat men op IJsland haar vulkanen met een aan-en-uit-knop bedient.

Ook Litli-Hrutur (vertaling: kleine ram) besloot een continu schouwspel te geven van een lavastroom van een kilometer lang. Deze vulkaanuitbarstingen van de afgelopen jaren zijn relatief ‘veilig’, omdat er geen gevaar voor omliggende dorpen is, en geen gevaar voor het vliegverkeer. In IJsland is men inmiddels goed ingespeeld op (toekomstige) vulkaanuitbarstingen. Via safetravel.is kan iedere enthousiaste bezoeker zich vooraf goed informeren over de condities en actuele waarschuwingen, een must.

Reis jij naar IJsland wanneer er net géén actieve vulkaanuitbarsting is? Geen nood, er zijn tal van mogelijkheden om de diverse uitingen van het vulkanisme op IJsland in de vrije natuur te bezoeken. Daarnaast kun je ook kiezen voor een spectaculaire excursie: tijdens de tour Inside the Volcano daal je af naar de boden van de vulkaankrater Þríhnúkagígur. Voor meer informatie: www.ijslandtours.nl

Foto’s: via IJsland Tours