Mols Bjerge Trail gecertificeerdMols Bjerge Trail
In minder dan een jaar na de lancering van de nieuwe wandelroute, is de Deense Mols Bjerge Trail door de European Ramblers Association gecertificeerd als Leading Quality Trail. Er zijn in Europa slechts twintig paden die deze erkenning dragen. De wandelroute voldoet aan de gestelde eisen voor prachtige natuur, duidelijk gemarkeerde paden, gemakkelijke toegang, goede logistiek, een goed onderhouden website en mogelijkheden voor bagagevervoer.

Mols Bjerge Trail
Mols Bjerge Trail is een zestig kilometer lange wandelroute in het Deense Nationaal Park Mols Bjerge en bevindt zich in Jutland, ten oosten van Aarhus. Tijdens de laatste IJstijd, achttiendduizend jaar geleden, stopte de verplaatsing van het ijs in wat nu het nationale park is. Verschillende punten langs de route bieden panoramische uitzichten over de baai en het schilderachtige gletsjerlandschap bestaande uit glooiende heuvels, ketelgaten (kuilen gevormd door ijs dat van de gletsjer afkomstig was), kloven en valleien. Daarnaast zijn er wilde paarden te bewonderen die vrij in deze ‘Deense bergen’ grazen.

Mols Bjerge Trail
De bewegwijzerde wandelroute leidt van het historische stadje Ebeltoft – met ’s werelds langste houten slagschip Fregatten Jylland en het grootste glaskunstcentrum van het land Glasmuseet Ebeltoft – naar de kasteelruïne van Kalø en is opgedeeld in drie dagtochten van elk twintig kilometer. Accommodatie langs de route bestaat uit shelters in de vrije natuur en natuurkampeerplaatsen. De start- en eindpunten van het parcours zijn verbonden met een openbare busdienst.

Mols Bjerge Trail is de tweede wandelroute in Denemarken die geselecteerd is als Leading Quality Trail – Best of Europe. Sinds 2015 is de wandelroute Gendarmestien (Gendarmepad) in Zuid-Jutland in deze lijst opgenomen. De Danish Ramblers Association, die 32 kwaliteitsgecertificeerde natuurpaden in Denemarken heeft, heeft vijf wandelroutes in Nationaal Park Mols Bjerge gecertificeerd.

Link naar interactieve kaart: mols.geoguideapp.com/webmap

Foto’s: National Park Mols Bjerge, Mathias Juul Dahl