Noorse ciders

Ambachtelijke Noorse ciders komen als beste uit de bus bij internationale kampioenschappen en worden gemaakt met een tikkeltje rock-‘n-roll. Proef de gouden trends en tradities op fruitboerderijen aan de fjorden, in de valleien of in de beste cafés ter wereld.

Elk jaar in mei staan er tienduizenden appelbomen in bloei in de prachtige zuidwestelijke streek rondom het Sognefjord en het Hardangerfjord. In de herfst worden ‘de beste appels ter wereld’ met de hand geoogst en verwerkt tot cider van wereldklasse, aldus Richard Juhlin, één van de meest toonaangevende champagne-experten ter wereld. In 2019 behaalde Noorwegen bijvoorbeeld maar liefst twee gouden en zes zilveren medailles tijdens de CiderWorld Awards.

Het begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw toen meerdere telers in dit gebied begonnen met biologische fruitteelt. Voor de vele kleine fruitbedrijven op het heuvelachtige terrein waren nieuwe ideeën, diversiteit en aanpassingsvermogen cruciaal om te overleven. Het uitzonderlijke microklimaat langs de smalle fjorden bleek bovendien ideaal voor de appelteelt. Vergeet dan ook niet een ciderbedrijf te bezoeken tijdens een bezoek aan Noorwegen: je kunt er deelnemen aan ciderproeverijen, cursussen volgen en lokale gerechten proeven die natuurlijk perfect zijn afgestemd op het vloeibare goud.

Foto: David Zadign