Noorse Zwaar Water-excursie

Vanaf de zomer van 2022 kun je mee op een exclusieve rondleiding in het nieuwe bezoekerscentrum van de kelder met zwaar water in de Vemork-elektriciteitscentrale, die vooral bekend is geworden tijdens de één van de bekendste sabotagemissies tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zwaar water Rjukan
Foto: Mediateam

Bij de Vemork-centrale bouwde Norsk Hydro in 1934 de eerste commerciële fabriek voor zwaar water, oorspronkelijk een nevenproduct dat bij de fabricage van kunstmest ontstond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde Duitsland dit zware water te gebruiken bij de ontwikkeling van een eigen atoombom. De geallieerden wilden dit voorkomen en hebben diverse pogingen ondernomen om de productie stil te leggen. Het Noorse verzet wist de fabriek in februari 1943 tijdens de Operatie Gunnerside succesvol te saboteren, waarna de productie enige tijd stillag.
In 1965 werd deze operatie verfilmd met Kirk Douglas en Richard Harris in de hoofdrollen: The Heroes of Telemark.

Zwaar water Rjukan
Foto: Wikimedia Commons

De Vemork-elektriciteitscentrale huisvest ook het Norwegian Industrial Workers Museum en het World Heritage Centre. Hier kom je meer te weten over de industriële geschiedenis van de streek en de dramatische gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelden in Rjukan.

Zwaar water Rjukan
Foto : Visitrjukan.com/Espen Halvorsen


Meer informatie: www.visitvemork.com.

Top foto: VisitRjukan AS