Noorwegen kaasland

Bijna vanuit het niets werd Kraftkar van kleine producent Tingvollost de eerste Noorse kaas die in 2016 de World Cheese Awards won. Wie had gedacht dat een klein Scandinavisch land zo’n opmerkelijke kaas zou maken? Het antwoord bestaat uit drie delen: de veranderingen in de Noorse agrarische tradities, de veranderende Noorse smaak en, niet te vergeten, de fantastische natuurlijke ingrediënten.

Foto: Christine Baglo,

Rond het jaar 2000 mochten Noorse boeren volgens de wet meer producten maken dan alleen de melk die ze aan de nationale zuivelfabriek leverden, zoals kazen gemaakt van rauwe melk. Bijna een eeuw lang was dit in Noorwegen niet gangbaar door de angst om niet gepasteuriseerde melk te gebruiken. Mensen deden in Europa inspiratie op om lokale kaastradities nieuw leven in te blazen. Dit – in combinatie met de pioniersmentaliteit van Noorse boeren – was het begin van een ware kaasrevolutie.

Nadat de blauwe kaas Kraftkar de prijs won in  2016, kregen ze hier pas echt de smaak van Noorse kaas te pakken. Sindsdien hebben meerdere Noorse kaasmakerijen topprestaties geleverd op internationale wedstrijden. Je kunt in Noorwegen alle bekroonde kazen proeven, en nog heel veel meer.

Top foto artikel:: Hanne Stensvold