Noorwegen op slot; Noren de bergen uit


Het wordt stil in de Noorse bergen (Foto Fred Geers)

Sinds enige dagen zit Noorwegen op slot na de regeringsuitspraak over hoe om te gaan met het Coronavirus. Op het moment van het besluit was Noorwegen het tweede land in de wereld met het hoogste percentage besmettingen. In totaal waren dit er meer dan 600, wat snel op liep tot meer dan 900.

De ingevoerde maatregelen zijn zeer verstrekkend. Een greep uit de maatregelen: Noren uit het buitenland gaan eerst thuis in quarantaine. Reizigers van buiten Scandinavië die niet in Noorwegen gevestigd zijn, zullen gevraagd worden naar hun thuisland terug te keren. Willen ze dit niet, dan geldt de quarantaine-regeling. Reizigers met symptomen zullen geïsoleerd worden. Dit betekent dat iedereen die momenteel in Noorwegen verblijft, die de voorbije 14 dagen buiten Scandinavië is geweest, in quarantaine moet gaan. Het gaat hierbij om alle aankomsten sinds donderdag 27 februari 2020 in Noorwegen. Binnen het land alleen reizen wanneer het strikt noodzakelijk is. Scholen, universiteiten en andere gebouwen worden gesloten en samenkomsten met meer dan 50 bezoekers worden vermeden. Veel instellingen en activiteiten zijn al gesloten. Werknemers wordt verzocht zo veel mogelijk thuis te werken.

Aanvankelijk werd de Noren afgeraden ook naar de zo populaire buitenverblijven te gaan: de hytter verspreid in het land. Maar aan deze oproep gaf tot nu toe niet iedereen gehoor. Vooralsnog wordt nu gepoogd ook dat verkeer in te dammen en mensen te manen naar hun huizen terug te keren.

Vanaf maandag 16 maart 2020 sluiten luchthavens en havens voor buitenlandse toeristen. Zie ook www.nrk.no/innlandet/korona_-dropper-a-kjore-skiloyper-og-stenger-bommer-for-a-fa-folk-hjem.-1.14944267.
Meer over reizen naar Noorwegen: www.visitnorway.nl/plan-je-reis-in-noorwegen/coronavirus/.