Stavanger de beste vestigingsplaats voor andere Europeanen

Foto: NRK

In een internationaal onderzoek naar de leefbaarheid van Europese steden heeft Stavanger hoog gescoord: een gedeelde vijfde plaats. Oslo, Bergen en Trondheim kwamen niet voor in de top 20 van beste steden om te verblijven. Stavanger scoorde vooral goed door de frisse lucht, de goede gezondheidszorg, een goede infrastructuur, het milde klimaat en een lage criminaliteit. In 2019 kwam Stavanger ook al op de vijfde plaats. Kopenhagen en Bern kwamen op een gedeelde eerste plaats.

Overigens kwam Eindhoven ook op een vijfde plaats. Andere Scandinavische plaatsen die in de top 20 voorkwamen waren: Göteborg, Aarhus en Stockholm. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder 490 steden om te achterhalen wat een goede plek voor andere Europeanen is om zich te vestigen. Om mee te kunnen doen in het onderzoek moeten de steden goed scoren op onder andere klimaat, vestigingsmogelijkheden, toegang tot sociale netwerken, infrastructuur, veiligheid en luchtkwaliteit.

De goede score voor Stavanger komt goed uit. De regio heeft circa 20 procent buitenlandse arbeidskrachten. Zonder deze instroom zou de industrie het nooit gered hebben. De gemeente steekt hier al 15 jaar energie in met cursussen over de Noorse cultuur, er worden skitochten georganiseerd en meer dan 80 activiteiten zijn in het Engels.

Klik hier voor meer informatie over Stavanger. De site is in het Noors.