Tiende versie Scandinaviëmarkt in Schokland

Op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023 organiseert Museum Schokland de tiende versie van de Scandinaviëmarkt op Unesco-Werelderfgoed Schokland. Een heel weekend lang kan de Scandinaviëliefhebber zijn hart ophalen aan alles wat er op dat gebied te vinden is. De markt heeft ruim tientallen kramen vol Scandinavische producten; de sfeervolle stands staan verspreid over het museumterrein en bieden alles op het gebied van wonen, design, reizen, eten, mode & handvaardigheid. Naast de vele kramen is er ook een afwisselend randprogramma met lezingen, workshops en demonstraties, zoals houtsnijden, boogschieten en leer bewerken. Het overkoepelende thema is dit jaar het zware eilandleven en de strijd tegen het water. Uiteraard zal ook Nordic Magazine weer aanwezig zijn met een eigen stand.

Scandinaviëmarkt

Museum Schokland
Bezoekers van de Scandinaviëmarkt hebben met hun entreekaartje ook toegang tot de tentoonstellingen van Museum Schokland. In het museum gaat de bezoeker op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Schokland, dat in 1995 door Unesco uitgeroepen werd tot Werelderfgoed. Bewandel een tijdspad vanaf het ontstaan in de voorlaatste ijstijd en ontdek alles over tienduizend jaar bewoningsgeschiedenis, het zware eilandleven en de strijd tegen het water. De presentatie in het museum sluit af bij het moment toen Schokland uiteindelijk, na de drooglegging, een eiland op het droge werd. Ook voor de jonge bezoeker valt er genoeg te beleven: van de interactieve zandbak in het museum tot de natuurlijke speeltuin op het buitenterrein.

Scandinaviëmarkt

Unesco-Werelderfgoed sinds 1995
Een bezoek aan de Scandinaviëmarkt is een uitstekende kans om het hele Werelderfgoedgebied te ontdekken. Kom in aanraking met stilte, het (agrarische) landschap, de weidsheid van de polder en de unieke natuurwaarden van voormalig eiland Schokland. Op en rondom dit gebied, nu in beheer door Stichting het Flevo-landschap, zijn sporen teruggevonden van prehistorische bewoning. Nu vind je hier een bijzondere mix van polderlandschap en Nieuwe Natuur. De archeologische schatten en de bijzondere cultuurhistorie zorgden ervoor dat Schokland in 1995 het eerste Nederlandse Unesco-Werelderfgoed werd.

Scandinaviëmarkt

Toegangskaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.museumschokland.nl of aan de kassa van het museum.
Alles specifiek over de Scandinaviëmarkt zelf: www.museumschokland.nl/scandinaviemarkt-2023.