Trondheim: de Europese gastronomische regio

Hertenvlees, lamsvlees, kaas en schaal- en schelpdieren zijn allemaal delicatessen die je kunt verwachten als je de regio Trøndelag in Midden-Noorwegen bezoekt. Met ruim tweehonderd lokale voedselproducenten is Trøndelag één van de belangrijkste culinaire regio’s van het land. De vruchtbare grond draagt bij aan producten van wereldklasse en verklaart meteen waarom Trondheim is uitgeroepen tot Europese gastronomische regio 2022. De heerlijke geuren die je neus prikkelen in de op twee na grootste stad van Noorwegen zijn afkomstig van het groeiende aantal eetgelegenheden.

Overal in Trondheim komt de uitgesproken trend voor het combineren van plaatselijke gerechten met frisse, nieuwe ideeën sterk naar voren, met name bij Michelinsterrenrestaurants zoals Credo, Fagn, en Speilsalen, maar ook bij eetgelegenheden zoals To Rom og Kjøkken, Astrum Skybar, 73 Bar og Restaurant, visrestaurant Havfruen Sjømatrestaurant. De lokale bevolking schuift hier gezellig aan om iets te vieren of gewoon om samen te tafelen.

Sellanraa Bok & Bar is een mooi voorbeeld van de Trondheimse trend om bekendheid te geven aan de verse producten van lokale leveranciers. Groot en klein wild, lamsvlees, schaaldieren en andere zeevruchten, bessen…het zijn allemaal specialiteiten uit de regio Trøndelag.

Een nieuwe golf microbrouwerijen en meerdere moderne koffiebars zetten de aloude lokale brouwtradities voort. Verschillende keren per jaar is er ook een boerenmarkt in Torvet, en begin augustus kun je je smaakpapillen verwennen op het gastronomische Trøndersk matfestival.

Tronheim gastronomie
Foto: Meritt Thomas

Meer informatie: https://visittrondheim.no/en/

Foto boven: Shutterstock