Vulkaanuitbarsting IJslandvulkaanuitbarsting
Een rode gloed aan de donkere hemel is zichtbaar tot in Reykjavík. De gloed komt uit het gebied tussen de luchthaven Keflavík en de hoofdstad Reykjavík in, en daarom beseffen de meeste inwoners van Reykjavík wel wat de reden is van deze bijzondere gloed. Een vulkaanuitbarsting is begonnen en hoe. Een schitterende lavastroom vult sierlijk en gestaag de beschutte vallei Geldingadalur.

Een vulkaanuitbarsting zat er al een tijdje aan te komen op het Reykjanes-schiereiland in IJsland. Al wekenlang plaagden talloze kleine aardbevingen de IJslanders in dit gebied, en ondergronds werd er bewegende lava geconstateerd. Alles wees er op dat een vulkaanuitbarsting waarschijnlijk binnen korte tijd zou beginnen. Uiteindelijk was het vrijdagavond 19 maart dan zo ver: de uitbarsting van de Fagradalsfjall vulkaan was een feit. Deze uitbarsting is zo fraai omdat er, in tegenstelling tot bij de uitbarsting van de Eyjafjallajokull in 2010, nu geen vervelende aswolk ontstaat die het vliegverkeer plat legt. Sterker nog, de prachtige lavastromen zijn door de goede bereikbaarheid van deze vulkaan mooi te bewonderen op korte afstand. Volgens de experts kan de uitbarsting bovendien nog maanden voortduren, en daarmee zou deze Fagradalsfjall vulkaan wel eens de mooiste ‘attractie’ van IJsland kunnen gaan worden.

Wist je dat je de uitbarsting live kunt meekijken vanuit je ‘luie stoel’? Check: www.youtube.com/watch?v=7-RhgB1INII.
Wil je meer weten over de uitbarsting? Lees de blog van Linde van IJsland Tours (regelmatige updates): ijslandtours.nl/blogs/fagradalsfjall-vulkaanuitbarsting/.