Zweedse (internationale) keuken

De Zweedse eetcultuur draait om lokale producten, maar veel klassieke gerechten hebben internationale roots. Dit komt omdat de Zweden van oudsher graag nieuwe smaken en gerechten wilden ontdekken en uitproberen. Gemengd met lokale ingrediënten, ontstonden op die manier hele nieuwe gastronomische ervaringen.

Al in de zeventiende eeuw begonnen Franse invloeden de Zweedse keuken binnen te dringen, wat leidde tot de rijke, romige sauzen waar de Zweden nog steeds van houden. En zeer waarschijnlijk is het bekendste nationale gerecht, gehaktballen, begin achttiende eeuw door koning Karel XII uit Turkije meegenomen. Om de maaltijd hun eigen smaak te geven, vullen de Zweden de gehaktballen aan met lokale garnituren zoals gepekelde komkommer, aardappelen en bosbessen, en smoren ze de ballen in een romige jus (brunsås). Dit gerecht staat nu wereldwijd bekend als Zweedse gehaktballen.

Zweedse (internationale) keuken

Andere wereldwijde specialiteiten – lasagne uit Italië en Turkse kebab inbegrepen – hebben ook bijgedragen aan het Zweedse culinaire spectrum. Kebab pizza en pizza gegarneerd met runderfilet en bearnaisesaus zijn landelijke favorieten in Zweden. Deze gerechten zijn natuurlijk een regelrechte cultuurbotsing tussen lokale ingrediënten en buitenlandse klassiekers waardoor hele nieuwe gerechten gecreëerd zijn. Een favoriet voor veel families op de vrijdagavond is de Zweedse taco, zeker geïnspireerd op de taco uit de Mexicaanse keuken, maar gemaakt met iets unieks en echt Zweeds. Met de sterke handelsgeschiedenis van Zweden, vonden exotische kruiden zoals kaneel, kardemom, anijs en saffraan hun weg naar populaire Zweedse baksels zoals gemberkoekjes.

Foto’s: VisitSweden