Lekkerste gin van Denemarken wordt gemaakt in Zuid-Jutland

Met slechts 30 vierkante meter is Sønderborg Distillery een van de kleinste distilleerderijen van Denemarken. Toch wisten de producenten achter deze 100 procent biologische gin de award voor beste gin van Denemarken binnen te slepen in de categorie London Dry tijdens de World Gin Awards 2021 in het Verenigd Koninkrijk.

Sønderborg Gin
Een paar weken nadat Sønderborg Distillery een gouden medaille in de wacht sleepte bij de Nordic Spirit Awards voor de biologische Sønderborg Gin, is deze opnieuw in de prijzen gevallen. Het jonge bedrijf timmert sinds februari 2018 aan de weg en heeft in de afgelopen twee jaar al twaalf prijzen gewonnen voor drie van haar handgemaakte premium gins.

Gin wint al een aantal jaren aan populariteit in Denemarken en is inmiddels niet meer weg te denken van de kaart. Het wordt op smaak gebracht met plantaardige ingrediënten zoals bloemen, kruiden en zaden, en het leuke is, je kunt met gin ook je eigen variant maken.

Sønderborg Gin
De natuurrijke omgeving rond Sønderborg – havenstad gelegen aan de oostkust van Zuid-Jutland – leent zich uitstekend voor een mooie wandeltocht waar je tegelijkertijd op zoek kunt gaan naar verse ingrediënten om aan je eigen gin toe te voegen. Zo kun je zelf je eigen mini gin-proeverij houden. En voor wie geen alcohol drinkt, Denemarken heeft bovendien ‘s werelds eerste alcoholvrije gin gebrouwen, de Herbie Virgin uit Noord-Jutland. Skål!

Foto’s: Sønderborg Distillery en Jaap van Splunter