Nederlandse televisie streamen met een VPN

Als je naar het buitenland bent verhuisd of daar op vakantie bent, wil je vast wel eens een Nederlands televisieprogramma zoals Studio Sport of het NOS Journaal bekijken. Maar in de praktijk blijkt dat vaak erg lastig. Want dergelijke uitzendingen worden alleen in Nederland of de EU uitgezonden en hebben geen uitzendrechten in andere landen. Aan de hand van geoblokkades wordt gekeken naar via welke locatie je de uitzending wilt bekijken. Heb je een buitenlands IP-adres? Dan kun je de uitzendingen vaak niet bekijken en heb je een VPN (Virtual Private Network) nodig om de blokkades ongedaan te maken. Dat geldt vaak ook voor het gebruik van bijvoorbeeld Ziggo GO of KPN Interactieve TV.

Nederlandse televisie in het buitenland

In het buitenland worden de meeste kanalen van de Nederlandse televisie geblokkeerd. In de Europese Unie zul je daar niet veel last van hebben. Binnen de EU kun je zonder blokkades naar de Nederlandse televisie kijken. Maar ben je op vakantie in een land buiten de EU, zoals bijvoorbeeld Thailand? Dan wordt het een stuk lastiger om deze diensten te gebruiken. Als je deze bezoekt met een IP-adres buiten de EU, krijg je een melding te zien dat je niet naar de televisiediensten mag kijken. De diensten hebben namelijk niet de rechten om de beelden uit te zenden in het buitenland. Dat is onhandig als je op vakantie of zakenreis bent.

Met name NPO Start en Videoland blokkeren vaak content in het buitenland. De diensten mogen namelijk alleen de content uitzenden in een bepaald gebied of land. Vaak zijn de rechten alleen bedoeld voor kijkers binnen de EU of zelfs alleen binnen Nederland. Probeer je te kijken via KIJK.nl of NPO Start, dan kun je deze vaak alleen in Nederland bekijken. Andere aanbieders zenden alleen uit binnen de Europese Unie. Deze betaalde diensten kun je dus niet in bijvoorbeeld Azië of Amerika gebruiken. Je kunt deze blokkade met een legaal trucje ongedaan maken.

Blokkade Nederlandse televisie ongedaan maken

De aanbieders van deze diensten kijken vaak naar je IP-adres om te bepalen of je in Nederland of de Europese Unie bent. Als het IP-adres een locatie is waar je geen rechten hebt om de content te bekijken, dan krijg je een melding te zien als: ‘deze video mag niet worden bekeken vanaf jouw locatie.’ Binnen de EU kun je vaak wel gebruikmaken van Ziggo GO, NPO Plus en RTL XL. Maar als je verder van huis bent, kun je niet kijken naar deze diensten. Dat heeft te maken met Europese wetten die stellen dat content verplicht binnen de EU beschikbaar moet zijn. Voor buiten de EU mogen de aanbieders wel een blokkade instellen.

Je kunt deze blokkade ongedaan maken aan de hand van een VPN (Virtual Private Network). Een Virtual Private Network is een versleutelde verbinding tussen je apparaat en de VPN-aanbieder. Al je internetverkeer verloopt via een dergelijke verbinding. Dat heeft als voordeel dat je niet meer afgeluisterd kunt worden en je je privacy online kunt vergroten. Het grootste voordeel is dat je zelf een locatie van de server waarmee je wilt verbinden kunt kiezen. Zo kun je in Amerika ook kiezen voor verbinding middels een Nederlandse server. Het voordeel daarvan is dat je een Nederlands IP-adres verkrijgt en op die manier de blokkades ongedaan kunt maken.

Snel Nederlandse televisie kijken via VPN

Wil je snel Nederlandse televisie kijken via VPN? Dan dien je eerst een abonnement af te sluiten bij één van de Nederlandse VPN-providers. Surfshark is bijvoorbeeld een goede en goedkope optie voor het kijken naar Nederlandse televisie. Voor nog geen paar euro per maand kun je Nederlandse tv kijken. Bovendien krijg je je geld terug als je binnen 30 dagen niet tevreden blijkt.

Maak ten eerste een account aan bij een aanbieder en download de bijhorende applicatie. Deze kun je gebruiken op je computer of laptop, maar ook op je tablet of smartphone. Log in met je gegevens en selecteer een server in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld verbinding maken via het datacenter in Amsterdam en een Nederlands IP-adres verkrijgen. Daarna surf je naar de website van de Nederlandse televisiedienst en kun je zonder problemen naar je favoriete programma’s kijken.