Veilig gebruikmaken van openbare wifi op reis

Snel wat opzoeken over je reis op je telefoon of tablet via een beschikbaar wifi-netwerk. Het lijkt misschien niet gevaarlijk, maar kan toch gevaarlijk zijn. Hackers gebruiken openbare netwerken namelijk maar al te graag om bijvoorbeeld inloggegevens te pakken te krijgen. Pas dus extra goed op als je op een openbaar netwerk gaat internetten.

Wat kan er misgaan?
Hoe kunnen hackers bij jouw persoonsgegevens, vraag je je misschien af? Cybercriminelen hebben verschillende werkwijzen om jouw gegevens buit te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld een bestaand netwerk kopiëren en een vergelijkbare naam geven.

Dus wanneer je in een hotel bent en bijvoorbeeld de keuze hebt uit twee vrijwel identieke wifi-netwerken, dan zou het zomaar kunnen dat een van de twee door een hacker is aangemaakt. Controleer dus altijd goed welk netwerk het hotel officieel aanbiedt. Vaak staat dit netwerk op een bordje bij de receptie of in de hotelkamer.

Maar ook op officiële netwerken kunnen cybercriminelen actief zijn. Wanneer je inlogt op je e-mail of bij je bank, kunnen zij met een paar technische trucjes die inloggegevens achterhalen. Je doet er dus goed aan jezelf te beschermen als je internet via openbare wifi-netwerken.

Bescherm jezelf met een VPN
Je hoeft geen technisch wonder te zijn om veilig online te zijn. Een VPN helpt je daar namelijk bij. Een zogeheten Virtueel Privénetwerk zorgt ervoor dat jij veilig en anoniem kunt internetten. Het enige wat je hoeft te doen, is een VPN inschakelen. De VPN-verbinding doet de rest.

Wil je een VPN inschakelen, dan heb je een VPN-abonnement en app nodig. Zo’n abonnement is er zowel gratis als betaald, dus het beveiligen van je gegevens tegen hackers hoeft je niets te kosten.

Er zijn ontzettend veel verschillende VPN-aanbieders. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een vergelijker. Bekijk bijvoorbeeld dit lijstje met de beste VPN’s. Dat maakt het kiezen van een voor jou geschikte VPN een stuk makkelijker.

Heb je eenmaal een aanbieder uitgekozen? Dan ben je slechts enkele stappen verwijderd van veilig internetten.

  • Stap 1: installeer de app die hoort bij jouw abonnement
  • Stap 2: maak een account aan in de app
  • tap 3: kies de server waarmee je je VPN wilt verbinden

Je kunt nu veilig internetten!

Kiezen van een server
In een VPN-app kun je zelf kiezen met welke server je jouw VPN-verbinding wilt aanleggen. Die server beschermt jouw gegevens door al je internetactiviteit gecodeerd te versturen. Daarnaast bepaalt de server jouw virtuele locatie.

Verbind je bijvoorbeeld vanuit Denemarken met een server in Nederland, dan lijkt het voor andere internetgebruikers alsof je je in Nederland bevindt. Dat heeft overigens leuke voordelen: je kunt op deze manier gebruikmaken van Nederlandse streamingdiensten zoals NPO Start of RTL XL. Die streamingdiensten blokkeren normaal gesproken gebruikers die vanuit het buitenland televisie proberen te kijken.

Veilig Internet

Foto: Shutterstock