Bijzondere IJslandse jökull-tours

Het is regelmatig struikelen over de onuitspreekbare en soms hilarische namen van IJslandse dorpen en natuurverschijnselen. In 2010 bijvoorbeeld brak het angstzweet veel journalisten uit, toen zij wereldwijd verslag deden van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull (eižjaažfjatžlaažjeužkutl). Toch wordt het allemaal een stukje makkelijker als je enkele basisvertalingen uit het IJslands kent, zoals foss, wat ‘waterval’ betekent, of vík (baai), hraun (lava) of vatn (meer). Eén van de onmisbare onderdelen van een reis in IJsland zit verschuild in het woord jökull, ofwel ‘gletsjer’.

Gletsjers
De gletsjers op IJsland hebben een bijzondere aantrekkingskracht, en dat is niet voor niks. Op deze prachtige ijsmassa’s kun je zowel ’s winters als ’s zomers verschillende activiteiten ondernemen. Sommige tours, zoals sneeuwscooteren en gletsjerwandelen, zijn uitermate populair en alom bekend bij het grote publiek. Ook een bezoek aan de ijstunnel Into the Glacier in IJsland wint aan populariteit, alleen al door de spectaculaire rit met een 8×8 (!) monstertruck naar de ingang van de tunnel. Maar er zijn ook wat pareltjes die misschien nog niet zo bekend zijn. Wat te denken van een bezoek in de wintermaanden aan een ‘blue ice cave’? Het blauwe ijs dat je vaak ziet op de foto’s komt écht uit deze natuurlijke grotten.

IJsgrot
Een andere ijsgrot, die je zelfs het gehele jaar door kunt bezoeken, is de Katla icecave: vanuit Vík wandel je met de gids de gletsjer op en breng je een bezoek aan deze bijzondere ijsgrot op de Kötlujökull-gletsjer. Wil je net iets meer avontuur? Misschien is ijsklimmen een leuke uitdaging. Ook bijzonder mooi: stap in een kajak het gletsjermeer op, om op eigen kracht rond te peddelen tussen de ijsbergen.

Wil je meer lezen over alle Jökull-tours? Lees de blog op de website van IJsland Tours: www.ijslandtours.nl/blogs/bijzondere-gletsjer-ervaringen

Foto: Local Guide of Vatnajökull