Dit moet je weten over sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen gebruik je als je bijvoorbeeld op wintersport gaat. Sneeuwkettingen zijn gemaakt om je extra grip en veiligheid te geven in de auto als je in winterse omstandigheden gaat rijden. Soms is het verplicht om deze zelfs bij je te hebben. Sneeuwkettingen klinken misschien ingewikkeld, maar dat valt gelukkig reuze mee als je weet wat hoe je er mee om moet gaan. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips mee over de werking en de aanschaf van sneeuwkettingen.

Zo werkt een sneeuwketting
Een sneeuwketting is een roestvrijstalen ketting, gemaakt in verschillende soorten en maten. De kettingen dienen als hulpmiddel om te kunnen rijden op besneeuwde en ijzige wegen, waar ze zorgen voor extra grip. Vooral op steile bergwegen kan het gevaarlijk zijn om zonder sneeuwkettingen te rijden. Zelfs bij extreme ijzel of sneeuw op platte wegen is het soms nodig om sneeuwkettingen om de autobanden heen te doen. Ze zorgen ervoor dat jij veilig op je bestemming aankomt!

Sneeuwkettingen

Zo kies je de juiste sneeuwketting voor jouw auto
Wanneer je met de auto op vakantie gaat naar winterse gebieden, dan is het eigenlijk altijd wel verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen. Zo weet je zeker dat wanneer het weer ineens omslaat, jij veilig met de auto de weg op kunt. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van sneeuwkettingen. Er zijn namelijk de volgende verschillende soorten sneeuwkettingen:

  • De standaard sneeuwketting: dit type kettingen kun je kopen in verschillende schakeldiktes. Deze kettingen monteer je aan de achterzijde van de band en dit type kost het meeste tijd om te monteren. Heb je veel ruimte in de wielkast van je auto, dan kun je deze gemakkelijk meenemen.
  • De loopvlak sneeuwketting: deze ketting leg je snel en makkelijk om je autoband. Dit is ideaal voor auto’s die weinig ruimte hebben in de wielkast. Deze ketting ligt alleen op het deel van de band dat de grond raakt.
  • De extra dunne sneeuwketting: deze dunne variant is ook voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast. Deze schakels zijn namelijk de dunste onder de soorten sneeuwkettingen.

Een handige tip: zorg altijd dat je thuis even oefent met het omdoen van de sneeuwkettingen. Zo weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Sneeuwkettingen

Foto’s: Shuttertsock