Dragør Museum viert komst van eerste Nederlandse boeren 500 jaar geleden

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat 24 Nederlandse boerenfamilies door de Deense koning Christian II uitgenodigd werden om zich te vestigen op het eiland Amager, ten zuiden van Kopenhagen. Ter gelegenheid van dit jubileum is Dragør museum – op steenworp afstand van Kopenhagen Airport – de afgelopen maanden volledig vernieuwd. Met de komst van de Nederlandse boeren werd de basis gelegd voor rijke landbouw in de regio. Drie keer raden hoe de koning aan verse groente kwam.

Dragor

Groentetuin van Kopenhagen
Het 500-jarig jubileum is aangegrepen om Dragør museum volledig te restaureren en te vernieuwen. Dragør Museum is onderdeel van Museum Amager en het gebouw waarin het gelegen is, stamt uit 1753. Als bezoeker kun je even teruggaan in de tijd en proeven aan het leven van de 16e eeuw. De geschiedenis over de komst van de Nederlandse boeren naar Denemarken en de invloed op de landbouw is nu ook in een digitaal jasje gestoken, zodat de verhalen van vroeger ook interactief te beleven zijn.

Dragor
In de late middeleeuwen was Dragør een drukbezochte handelsplaats voor de haringvangst. Op uitnodiging van koning Christian II werden in de 16e eeuw Hollandse boeren uitgenodigd om de vruchtbare grond te bewerken en de lokale Deense bevolking meer kennis bij te brengen over de groenteteelt en het bewerken van akkerbouwgrond. Hierdoor groeide het eiland Amager uit tot dé groentetuin van Kopenhagen. In ruil voor het beschikbaar gestelde land leverden boeren groenten aan de koninklijke familie en het hof.

Dragor
De invloed van de komst van deze Hollandse boeren is nog altijd zichtbaar in de kleine vissersgemeenschap. Zo kom je er de straatnamen Deventergade en Hollændervej tegen. Ook nu wonen er nog nakomelingen van de Nederlandse immigranten en komen tijdens Fastelavn (carnaval op zijn Deens) oud-Hollandse klederdracht en tradities bij Museum Amager weer tevoorschijn. In de zomer- en herfstvakanties kunnen kinderen meehelpen bij verschillende boerderijwerkzaamheden, zoals boter karnen, dieren voeren, wassen op een wasbord en verse appels pureren tot moes.

Dragor
Nominatie Unesco-Werelderfgoed
Dankzij het unieke karakter en het rijke verleden is het vissersplaatsje Dragør één van de genomineerden om opgenomen te worden in Unesco’s Werelderfgoedlijst. Er zijn op dit moment zeven Unesco-Werelderfgoedlocaties in Denemarken, waaronder het Nationaal Park Waddenzee en Kronborg Slot: het kasteel van Shakespeare’s Hamlet.

Foto’s: Shutterstock