Walvissen van dichtbij bekijken

Deze zeereuzen bezoeken de Noorse kust ieder jaar en pronken zowel voor toeristen als voor de locals. In Noorwegen worden ze het hele jaar door gespot aan de kust op de Vesterålen. Vanuit Stø en Andenes kun je mee op een begeleide wildsafari. In Andenes opent in 2023 een spectaculair museum: The Whale (de Walvis). De meest voorkomende walvissoort die in de zomer wordt gespot, is de potvis. Maar met een beetje geluk zie je ook grienden, dwergvinvissen, bultruggen, dolfijnen en orka’s.

In de winter kunnen zelfs vinvissen hun opwachting maken. In de winter zijn er in Noord-Noorwegen meer begeleide walvissafari’s, bijvoorbeeld via aanbieders van excursies in Tromsø. Dat komt omdat de favoriete wateren van de walvissen op maar een klein stukje varen liggen. Op Spitsbergen kun je zelfs het geluk hebben om een glimp op te vangen van de grootste walvis ter wereld: de blauwe vinvis.

Walvissen

In de zomer staat Isfjorden bekend als voedselgebied voor (blauwe) vinvissen, bultruggen en beluga’s. Door mee te gaan op walvissafari geniet je met volle teugen van het prachtige landschap, de frisse zeelucht en de natuurlijke omgeving. Het zal gegarandeerd een blijvende indruk op je maken.

Foto’s: Shutterstock