Altijd wafeltijd

In Noorwegen is het altijd wafeltijd. De Noren zijn namelijk zo gek op wafels dat ze opgediend worden in de vorm van een hart. Geniet ervan als zoet tussendoortje of als verfijnd gerecht in een exclusieve sterrenzaak. Van zacht, rijk en geserveerd met de magische combinatie van zure room en jam, tot een hartigere versie met lekkere ham of een speciale geitenkaas: tegen Noorse wafels kun je gewoon geen nee zeggen. Om dan nog maar te zwijgen over de overheerlijke geur.

Gelukkig zijn wafels vrijwel overal verkrijgbaar in cafés, restaurants, of op de trein. Ze zijn ook verplichte kost op sportevenementen en over het hele land worden vaak stapels wafels gebakken bij families thuis. Kenners (en dat zijn alle vijf miljoen Noren) discussiëren er wel eens over of ze hartvormig of vierkant moeten zijn. In ieder geval zijn Noorse wafels dunner en zachter dan de Amerikaans of Belgische tegenhangers. Wat nog beter is: je kunt er de hele dag genieten.

In Noorwegen is het altijd wafeltijd. Je krijgt ze zelfs op je bord in Maaemo, een toonaangevend restaurant op het gebied van de Noordse keuken, dat in 2019 drie sterren kreeg.

Foto: Shutterstock