Duurzaam toerisme

Toerisme heeft tal van positieve aspecten, maar de sector heeft ook met uitdagingen te kampen. Wil je een unieke bestemming ontdekken die je de rest van je leven zal bijblijven? Bezoek dan één van de bestemmingen met het label Sustainable Destination die je over heel Noorwegen kunt vinden. 

Deze bestemmingen zetten zich in om systematisch te werken aan duurzamer toerisme ontwikkelen, het in stand houden van lokale gemeenschappen en het culturele erfgoed en de toeristische ecologische voetafdruk verminderen. Het is goed om te weten dat hoewel deze bestemmingen nog niet helemaal duurzaam zijn, ze wel de weg richting voortdurende verbetering zijn ingeslagen.

Duurzaam toerisme

Wie op zoek is naar onvergetelijke culturele ervaringen, kan naar gezellige, authentieke stadjes zoals Røros, Lærdal of de dorpen in Setesdal gaan. Je kunt ook Lillehammer bezoeken, de stad van kunst en literatuur waar in 1994 de Olympische Winterspelen werden gehouden, of de perfecte combinatie van cultuur en landbouw beleven via de Golden Road in Inderøy in Trøndelag. Je vindt enkele van de mooiste Noorse landschappen in de buurt van Lysefjorden en Geirangerfjorden. Het diepblauwe fjord omringd met majestueuze besneeuwde bergtoppen, wilde watervallen en weelderig groen staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco.

En ga ook eens naar de ruige eilanden van de Lofoten en de Vesterålen. Dankzij hun unieke verhalen en lokale culinaire specialiteiten bieden deze bestemmingen je een prachtige combinatie van cultuur, activiteiten en lekker eten.

Foto’s: Shutterstock