De eeuwenoude traditie van Zweedse kookverf

Zweden. Er is geen land ter wereld dat beter weet hoe je met hout om moet gaan. Al generaties lang worden er huizen gebouwd van hout én deze worden ook nog eens in de meest prachtige kleuren geverfd. Dit wordt gedaan met zogenoemde kookverf, een verf met een eeuwenoude traditie.

Iedereen kent ze wel: de houten huizen in kenmerkend geel, diepzwart of karakteristiek rood. Vaak gecombineerd met witte kozijnen en deuren, zodat de kleur nóg mooier afsteekt. Wist je dat dit niet alleen mooi, maar ook een goede manier is om het hout te beschermen tegen het wisselende Zweedse klimaat?

De oorsprong van kookverf

Kookverf is ontstaan doordat de Zweden een praktische en betaalbare verf zochten voor het beschermen van hun houten huizen. De oplossing lag dicht bij huis: de originele rode kleur komt namelijk van een aardpigment uit de mijnen. Dit pigment, gecombineerd met natuurlijke ingrediënten, leidde tot deze bijzondere houtverf. Door tarwe- en roggemeel, lijnolie en water te mengen en dit enige uren te koken met het natuurlijk voorkomende aardpigment, ontstond er een praktische en betaalbare houtverf. Letterlijk gekookte verf dus.

Het gebruik is eenvoudig

Kookverf is een goede keuze wanneer je je hout wilt beschermen. De verf sluit je hout namelijk niet af, maar is vochtregulerend. Dit zorgt ervoor dat de verf het hout een ‘ademende’ beschermlaag biedt tegen wisselende weersomstandigheden. Doordat dit type verf het hout niet afsluit, maar juist in het hout trekt, kan er geen vocht onder de verf kruipen. Hierdoor bladdert deze verf nauwelijks. Kies je voor kookverf, dan kies je voor een verf die makkelijk in gebruik is. Daarnaast kan het gemakkelijk met water en zeep van je kleding en handen gewassen worden.

Ook wat Zweden naar Nederland halen?

De eerste, originele kookverf bestond voornamelijk in de kleuren rood en zwart. Tegenwoordig is er echter een prachtige reeks aan verschillende kleuren beschikbaar. Hou je van de stijl van de Zweedse huizen? Overweeg dan eens om je (tuin)huis of schutting te verven met de Zweedse kookverf van Moose Färg. Ga ook voor een eerlijke en duurzame bescherming van je hout, zoals de Zweden dit al eeuwenlang heel slim doen. Je waant je het hele jaar door in Scandinavië.