Deens kinderfeest Fastelavn

Zondag 27 februari 2022 vieren de Denen weer Fastelavn, een Deens kinderfeest dat zijn oorsprong kent in het christelijke geloof en staat voor de veertigdaagse vasten voor Pasen. Kinderen mogen zich verkleden, snoep uit een houten ton slaan en volop fastelavnboller eten. 

Deens kinderfeest Fastelavn

Boller op, boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får laver jeg ballade…”(“Bollen hoog, bollen laag, bollen in mijn buik, als ik er geen eentje krijg, dan krijg je daarvan spijt…”) klinkt aan de deur wanneer kinderen het bekende liedje uit volle borst zingen in de hoop iets lekkers te krijgen. Waar Nederland traditiegetrouw tot in de late uurtjes de polonaise loopt, wordt het Deense carnaval genaamd Fastelavn (Vastenavond) voornamelijk gevierd als feest voor de allerkleinsten. Het is een feest vol tradities met verkleedpartijen, liedjes zingen en vooral heel veel zoetigheden nuttigen.

Deens kinderfeest Fastelavn

Fastelavnboller zijn er in alle vormen en maten. Het basisrecept is een bolletje gevuld met room met daarbovenop poedersuiker. Deze roombolletjes worden in de week voor Fastelavn veelvuldig gegeten en er staan dan ook lange rijen bij de bakkers om deze heerlijke gebakjes in te slaan. Natuurlijk worden ze op de zondag ook thuis gebakken.

Foto’s: Shutterstock