Eerste Nederlandse boeren

Het is dit jaar vijfhonderd jaar geleden dat 24 Nederlandse boerenfamilies door de Deense koning Christian II uitgenodigd werden om zich te vestigen op het eiland Amager, ten zuiden van Kopenhagen. Ter gelegenheid van dit jubileum is Dragør Museum (op steenworp afstand van Kopenhagen Airport) de afgelopen maanden volledig vernieuwd.

Met de komst van de Nederlandse boeren werd de basis gelegd voor rijke landbouw in de regio. Drie keer raden hoe de koning aan verse groente kwam.Het vijfhonderdjarig jubileum is aangegrepen om Dragør Museum volledig te restaureren en te vernieuwen. Dragør Museum is onderdeel van Museum Amager en het gebouw waarin het gelegen is, stamt uit 1753. Als bezoeker kun je even teruggaan in de tijd en proeven aan het leven van de zestiende eeuw.

Eerste Nederlandse boeren

De invloed van de komst van deze Hollandse boeren is nog altijd zichtbaar in de kleine vissersgemeenschap. Zo kom je er de straatnamen Deventergade en Hollændervej tegen. Ook nu wonen er nog nakomelingen van de Nederlandse immigranten en komen tijdens Fastelavn (carnaval op zijn Deens) oud-Hollandse klederdracht en tradities bij Museum Amager weer tevoorschijn.

Foto’s: Shutterstock