Het Zweedse allemansrecht

Zweden kent een heel bijzonder recht, namelijk het recht om overal in Zweden te recreëren waar je wilt. Dat recht heet Allemansrecht, oftewel Allemansrätten. En daar profiteert iedere vakantieganger optimaal van.

Allemänsrätten is uniek en maakt een belangrijk onderdeel uit van de Zweedse levensinstelling: iedereen heeft het recht om van het prachtige land te genieten. En dat betekent dat het je vrij staat je tent op te zetten waar je wil, een duik te nemen in een willekeurig meertje, te gaan wandelen, paardrijden of varen waar het je mooi lijkt of bloemen, bessen of paddenstoelen te plukken uit de vrije natuur.

Natuurlijk zijn er een paar voorwaarden om het Allemänsrätten goed te laten verlopen. Het is wijs je van te voren goed te laten informeren bij het plaatselijke toeristenbureau wat wel en niet mag in de regio, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het allerbelangrijkste: respect voor de natuur. Als je ergens vrij in de natuur wilt kamperen, is dat vaak geen enkel probleem. Ook niet als het land aan iemand toebehoort. Maar dat is niet toegestaan zonder toestemming van de eigenaar van het land.

Fotocredits noteren: Shutterstock