In de voetsporen van Munch

In 2021 ging het nieuwe Munch Museum open in een iconisch en ultramodern gebouw pal naast een gloednieuw stadsstrand van de Noorse hoofdstad Oslo. Het dertien verdiepingen hoge gebouw bevat galerijen en restaurants, en organiseert naast iconische werken van de wereldberoemde Noorse schilder Edvard Munch ook workshops en tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Munch Museum
Munch Museum

Als je de indrukwekkende collectie van Munchs werk hebt bewonderd in het Munch Museum, en zijn huis en atelier in Ekely hebt gezien, kun je misschien een kijkje nemen buiten de hoofdstad. Munch stond bekend voor zijn onrustige ziel. De gemoedsrust die hij nooit in de grote stad vond, zocht hij dan maar op de idyllische eilanden in het Oslofjord en de statige landhuizen op het platteland.

Munchs huis in Åsgårdstrand
Munchs huis in Åsgårdstrand

Op een uurtje van het centrum van Oslo ligt Åsgårdstrand, een charmante kustdorpje tussen Horten en Tønsberg. Hier bracht Munch vanaf 1889 heel wat zomers door. Een stormachtige liefdesrelatie lag aan de basis van een aantal schilderijen, zoals Melankoli (Melancholie), To mennesker (Twee mensen), Stemmen (De stem), Atskillelse (Scheiding) en één van zijn beroemdste werken, Pikene på broen (Meisjes op de pier). Hij kocht hier een eigen huis, dat sinds 1947 als museum dienst doet en tot op vandaag open is voor het publiek.

Munchs huis in Åsgårdstrand
Munchs huis in Åsgårdstrand

Anderhalf uur ten zuiden van Åsgårdsstrand kun je de levendige stad Kragerø vinden, waar Munch een aantal van zijn beroemde werken schilderde. Ga een kaart halen bij het plaatselijke toerismebureau en ontdek heel wat gemarkeerde plekjes waar Munch inspiratie voor zijn motieven vond. Tijdens de Munch-tour ontdek je de charmantste, verborgen straatjes van deze havenstad.

Foto’s: Shutterstock