Het is niet moeilijk om voor even te ontsnappen aan de drukte van Kopenhagen. Beklim de brede spiraalvormige pad naar de top van de Ronde Toren. In feite is het alsof je teruggaat in de tijd terwijl je het brede spiraalvormige pad bewandelt dat, als je de verhalen gelooft, een Russische tsaar ooit op een paard bereed.

Kijk niet naar beneden. De hele toren is gebouwd met een holle kern, die een twaalfjarige koorknaap tot zijn ontsteltenis ontdekte in 1880 toen hij 25 meter naar beneden viel tijdens het spelen van een spelletje verstoppertje. Tegenwoordig kun je – op een veel veiligere manier – door op een glazen vloer 25 meter boven de grond te gaan staan. Het glas is meer dan vijftig millimeter dik en kan tot negenhonderd kilogram per vierkante meter dragen. En maak je geen zorgen, de koorknaap werd gered.

Christian IV bouwde de toren in het begin van de zeventiende eeuw in een tijd dat Denemarken beroemd was om zijn astronomische prestaties dankzij de astronoom Tycho Brahe. Na de dood van Brahe in 1601 bouwde de koning de toren als een manier om Brahe’s onderzoek voort te zetten. Tegenwoordig wordt het observatorium nog steeds gebruikt door amateurastronomen en veel bezoekers en is het het oudste nog functionerende observatorium in Europa. Het observatorium wordt omringd door een buitenplatform met een prachtig uitzicht op het oude deel van Kopenhagen.
Foto’s: Shutterstock