Ondergronds bij Paleis Christiansborg

Eens de thuisbasis van koningen en koninginnen, herbergt Paleis Christiansborg nu het Deense parlement. Onder deze krachtpatser vind je de ruïnes van het twaalfde-eeuwse kasteel van bisschop Absalon. De beruchte Blauwe Toren, de grootste toren in het kasteel, is een van de meest interessante overblijfselen uit deze tijd. Vanaf de vijftiende eeuw, en mogelijk eerder, werden politieke gevangenen en andere misdadigers er gevangen gehouden.

De beroemdste gevangene van allemaal was de favoriete dochter van Christian IV, Leonora Christine, die bijna 22 jaar zonder aanklacht in de toren gevangen zat. Toen opeenvolgende koningen het overnamen, verbouwden ze delen van het kasteel naar hun wensen. Toen Christiaan IV zijn stempel wilde drukken, voegde hij nog een verdieping toe aan de Blauwe Toren met een pronkende koperen torenspits.

Helaas had al deze verbouwing zijn gevolgen: uiteindelijk kon de fundering het enorme en zware kasteel niet meer dragen en was het duidelijk dat het op elk moment dreigde in te storten. Christiaan VI sloopte het kasteel en bouwde een geheel nieuw kasteel: het eerste Christiansborg-paleis, voltooid in 1745. De ruïnes van het paleis zijn nu open en een echt ondergronds avontuur. Dit is er zeker een voor op je Denemarken bucketlist.

Meer informatie: kongeligeslotte.dk/en/palaces-and-gardens/christiansborg-palace.html

Foto: Shutterstock