Riga’s unieke automuseum

In de Letse hoofdstad is veel te zien en te beleven, maar er is één museum dat door toeristen niet vaak bezocht wordt, en dat is bijzonder jammer. Want het Riga Motor Museum is een automuseum van uitzonderlijke klasse.

Een aantal jaren geleden kreeg het museum een enorme facelift, waardoor het tegenwoordig een hypermoderne plek is met een geweldige collectie van meer dan honderd unieke auto’s. Verdeeld over drie verdiepingen kun je je hier vergapen aan een schitterende verzameling oldtimers. En dan niet zomaar oldtimers.

In Riga staan naast een replica van de allereerste auto (een Benz) en een serie West-Europese en Amerikaanse modellen, ook veel legendarische Oost-Europese auto’s uit de Sovjetperiode. Van de luxe wagens waar de communistische partijbonzen in reden, auto’s die in het Oekraïense Zaporizja werden geproduceerd, tot aan het Trabantje voor de gewone man. Een van de topstukken in de collectie is de limousine die ooit door Leonid Breznjev in een (waarschijnlijk) dronken bui in de prak is gereden. Riga Motor Museum ligt een eindje buiten de stad, maar is de (auto)rit meer dan waard.

Meer informatie: www.motormuseum.com
(de website van het motormuseum is niet beveiligd, wellicht blokkeert uw browser de toegang tot die website)

Foto: Niels Bakker