Wereldberoemd Zweeds glasdesign

Glasrikek, of Glasrijk, is de plek in het Zuid-Zweedse Småland waar al tientallen jaren glas wordt gemaakt. Hier liggen de gemeenten Lessebo, Emmaboda, Nybro en Uppvidinge en het hele glasgebied huisvest zo’n dertien glasfabrieken, glasstudio’s en andere activiteiten en evenementen.

Sweden,,Glasriket

Dit deel van Småland staat bekend als de ‘glashoofdstad’ van Zweden en hier wordt al sinds 1742 glas gemaakt. In de glasfabrieken en glasstudio’s kun je je eigen glas blazen en de ovens bekijken waarin het gloeiend hete, gesmolten zand wordt omgezet in glaskunst. Een verblijf waarin glas centraal staat, omvat een bezoek aan het glasmuseum en winkelen in een van de vele shops en outlets voor producten, soms van de tweede garnituur tegen aantrekkelijke kortingen.

Sweden,,Glasriket

En als hoogtepunt een verblijf in het Kosta Boda Art Hotel in Kosta. Dit design hotel heeft een bar die geheel gemaakt is van glas en rondom het hotel vind je kleurrijke glazen voorwerpen en elementen. Ga als je er toch bent eens naar een traditionele en gezellige Hyttsill in de Kosta-glasfabriek of de glasfabrieken in Målerås, Orrefors en Pukeberg.
Meer informatie: www.glasriket.se/en

Foto’s: Shutterstock