Zweedse wafeldag

Zweden zijn grote zoetekauwen. En dat vieren ze. Verschillende lekkernijen hebben hun eigen nationale feestdag. Op 25 maart is dat Våffledagen, de dag van de wafel. Wat je ervoor nodig hebt, spreekt voor zich: wafels, heerlijke jam (sylt in het Zweeds) en een beetje (ongezoete) slagroom. Een nationale wafeldag, waar komt dat nu vandaan? De oorsprong van de wafeldag ligt in de historie en is vermoedelijk per ongeluk ontstaan. In de christelijke religie viert de wereld namelijk op 25 maart Maria Boodschap. Nu zijn de Zweden niet zo heel religieus. De naam van deze dag, Vårfrudagen, werd in de loop van de tijd, bewust of onbewust, verbasterd tot Våffledagen. Het lijkt inderdaad wel een beetje op elkaar….

Zweedse Wafeldag

Wil je het zelf ook eens proberen? Hierbij een recept voor wafels: mix tweehonderd gram bloem met 75 gram basterdsuiker, een theelepel bakpoeder en een theelepel vanillesuiker. Voeg beetje bij beetje driehonderd milliliter melk en negentig gram gesmolten boter toe terwijl je met een garde roert. Klop er tenslotte een losgeroerd ei door. Laat het beslag minstens een half uur in de koelkast rusten. Bak in je hete wafelijzer vier tot zes eetlepels beslag tot een goudbruine wafel (ongeveer twee minuten). Eet smakelijk!

Foto’s: Shutterstock