Ontbijten op z’n Zweeds

Niks heerlijkers dan wakker worden tijdens je vakantiedag en de tijd hebben voor een uitgebreid ontbijt. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, zo’n ontbijtje op z’n Zweeds? We zetten de meest uiteenlopende ontbijtgewoontes voor je op een rijtje.

  • Eet als een Zweed. Als je wordt gevraagd wat de bekendste Zweedse gerechten zijn, dan antwoord je vast: Zweedse balletjes en knäckebröd. Zeker waar. En waar het om ontbijten gaat, staat knäckebröd altijd op tafel. Knäckebröd kun je overal kopen, maar nog leuker is om te zien hoe dit oer-Zweedse product gemaakt wordt. In Leksand in Dalarna staat de fabriek en kun jij je eigen knäckebröd bakken, op z’n Zweeds.
Ontbijten op zijn Zweeds
Foto: Shutterstock
  • Pluk je eigen ontbijt. Kilo’s bosbessen vind je in Småland. En, je plukt ze zelf. Want in heel Zweden geldt het allemansrecht wat betekent dat je overal vrij mag lopen en struinen waar je maar wilt en dus overal bosbessen, rode bessen, bramen, aardbeien en frambozen mag plukken. Dus doe op z’n Zweeds; ga gewapend met kammen, bekers en bakken de bossen in en pluk je ontbijtje bij elkaar.
Ontbijten op zijn Zweeds
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
  • Verse vis. Haring direct na het opstaan? Ook dat is ontbijten op z’n Zweeds. De supermarkten liggen vol met allerlei haringvariaties in blik of pot. Maar waarom niet gewoon zelf je hengel uitgooien? De kust van West-Zweden is wereldberoemd vanwege zijn sappige, verse vis.
Ontbijten op zijn Zweeds
Foto: Shutterstock
  • Appeltje eitje. Appels bij je ontbijt is ook typisch Zweeds. En, waar kom je in Zweden aan de beste appels? Juist in het appelrijk. Zo heet het in de zuidoostelijke hoek van Skåne gelegen Österlen met als appelhoofdplaats, idyllische vissersdorpje Kivik. Hier is een appel niet zomaar een appel.
Ontbijten op zijn Zweeds
Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se