Zorg nodig tijdens je vakantie in Noorwegen of Zweden? Dit heb je aan je zorgverzekering

Ga je op skivakantie naar Noorwegen of recreëren in Zweden? Dan zijn er genoeg mooie plekken te ontdekken. Je kunt kiezen voor een verblijf in een grote stad, of een klein afgelegen dorpje in de natuur. Natuurlijk hoop je dat alles goed gaat tijdens je vakantie. Toch kan het altijd gebeuren dat je onverwachts medische hulp nodig hebt. Wat heb je in dat geval aan je zorgverzekering?

Wat krijg je vergoed?

Vanuit de basisverzekering krijg je een vergoeding voor onverwachte medische hulp in het buitenland, tot maximaal 100% van het Nederlandse tarief. Dit geldt voor zorg die niet kan wachten tot je weer terug in Nederland bent. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Ambulancevervoer
 • Spoedeisende hulp en/of verpleging in een ziekenhuis
 • Medisch noodzakelijke operatie
 • Behandeling van een arts
 • Ziekenhuisopname

Omdat het gaat om zorg uit de basisverzekering, betaal je wel altijd eerst je eigen risico. De hoogte van het eigen risico is minimaal 385 euro. Het kan ook zijn dat je je eigen risico vrijwillig hebt verhoogd, tot maximaal 885 euro.

De zorgtarieven in Zweden en Noorwegen liggen hoger dan in Nederland. Aangezien de basisverzekering vergoedt tot maximaal 100% van het Nederlandse tarief, moet je zelf het verschil betalen. Maar je kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten die de kosten wel dekt.

Aanvullende zorgverzekering

Heb je onverwacht medische zorg nodig in het buitenland en vallen er kosten buiten je basisverzekering? Dan kun je daar een aanvullende verzekering voor afsluiten. Je kunt dit tussen half november en eind december regelen. Alleen in die periode kun je namelijk je zorgverzekering vergelijken. Kom je vlak voor je vakantie achter dat je vergeten bent om in die periode de extra dekking aan te zetten? Dat is geen probleem: je kunt dan zelfs op de dag van vertrek nog de dekking medische kosten toevoegen aan je reisverzekering. Tip: het is niet nodig om de dekking medische kosten in het buitenland op je reisverzekering én een aanvullende zorgverzekering te hebben. Dan betaal je dubbel premie. Controleer dus altijd goed hoe je dit geregeld hebt

Ga je een gevaarlijke sport doen?

Ga je voor een actieve vakantie naar Scandinavië? Dan kan het slim zijn om je verzekering hierop aan te passen. Verzekeraars vinden bepaalde sporten namelijk meer risicovol. Zonder de aparte dekking ‘gevaarlijke sporten’ worden de zorgkosten boven het Nederlandse tarief niet vergoed. Dit is het geval bij bijvoorbeeld raften, bergbeklimmen en parachutespringen. Wil je checken of je verzekeraar jouw sport gevaarlijk vindt? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Zorg nodig in Noorwegen of Zweden? Dit moet je doen

Heb je medische zorg nodig? Dan is het handig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Het alarmnummer van je verzekeraar vind je op je zorgpas of via de website. De alarmcentrale kan je vervolgens helpen bij het vinden van goede zorg, hulp en advies.

Zorg dat je de volgende zaken meeneemt als je op reis gaat:

 • Je zorgpas met EHIC
 • Het alarmnummer van je verzekeraar
 • Persoonlijke gegevens
 • Polis van je verzekering(en)
 • Het algemene alarmnummer van je vakantieland
 • Contactgegevens van personen die je kunt inlichten

Vergeet je verzekeringsbewijs niet

Ten slotte een belangrijke tip: neem je verzekeringsbewijs mee. Dit bewijs staat meestal achterop je zorgpas en heet officieel de European Health Insurance Card (EHIC). Het is niet verplicht om een verzekeringsbewijs mee te nemen, maar wel erg handig. De EHIC wordt namelijk gezien als een soort garantstelling van je verzekeraar. Buitenlandse zorgverleners weten op die manier dat de rekening betaalt. Ook loop je zelf niet het risico dat je de kosten moet voorschieten. De zorgverlener in Noorwegen of Zweden stuurt de rekening direct door naar je eigen zorgverzekeraar in Nederland.  Goed om te weten: het verzekeringsbewijs is persoonsgebonden. Je moet dus voor ieder gezinslid apart een pas meenemen.

Foto: Shutterstock