Koffie: op elk moment en elke plek

Naast melk is koffie een van de belangrijkste dranken in Noorwegen. Er is weinig zo typisch Noors als samen koffie drinken, spontaan geserveerd aan de keukentafel, bij een kampvuur tijdens een wandeling in een fjord of langs een meer, of aan de bar bij een barista. Een latte of macchiato smaakt heerlijk speciaal door het gebruik van Noors water en Noorse melk.

Nieuwe koffiebars schieten in en rond steden als paddenstoelen uit de grond en zijn de moeite van een bezoek dubbel en dwars waard. Sommige ervan zijn ettelijke malen bekroond. Vanaf het moment dat koffie zijn intrede deed in Noorwegen hebben Noren er ongewoon veel van gedronken en dat heeft alles te maken met de eeuwenoude cultuur van alcoholonthouding. In de afgelopen jaren zijn ze zich steeds meer gaan richten op de kwaliteit van koffie.

Noorse koffie
Foto: Bjarne Riesto/Riesto.no/www.nordnorge.com

En laten we er maar meteen voor uitkomen: ook op de redactie drinken we heel graag koffie. Maar dat haalt het niet bij de Noorse koffie. Of is het misschien de locatie wáár je de koffie drinkt? In Noorwegen smaakt het altijd even net beter. Of verbeelden we ons dat?

Foto boven artikel: Shutterstock