Nieuws

Noorse Kos

Foto: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com
Er is een reden waarom de Noren tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren. En veel heeft ongetwijfeld te maken met kos. De Noorse kos (gezelligheid) gaat veel verder dan het Deense hygge, het Amerikaanse perfect moment of de quality time van de gestreste samenleving. De machtige Noorse natuur en de duidelijke verschillen in de jaargetijden maken dat de Noren elkaar opzoeken en het samen graag gezellig hebben. Het belangrijkste woord van de Noorse taal bestaat slechts uit drie letters maar straalt wel een hoop warmte, vriendelijkheid, zorgzaamheid, verbondenheid en gelach uit. Zeg je kos, dan verwachten de Noren nogal wat: van gezellig met kaarslicht aan de houten keukentafel zitten keuvelen tot ‘s avonds laat midden in de natuur hand in hand het noorderlicht bewonderen. Kos kan ook iets simpels zijn, bijvoorbeeld genieten van een kopje koffie met een vers gebakje. De nationale voorliefde voor koffie is iets wat je trouwens overal in Noorwegen tegenkomt. Het klassieke Noorse beeld van kos bij een knetterend haardvuur en lekker eten en drinken heeft zeker iets met de lange winters te maken.


Achthonderd jaar Tallinn

De Middeleeuwse Hanzestad Tallinn vierde vorig jaar zijn achthonderdjarige bestaan en dat lieten de Esten niet zomaar voorbij gaan.
Nordic Magazine was natuurlijk ook van de partij en doet daar verslag van in de wintereditie van 2019. Zo is er niet alleen aandacht voor een speciale tentoonstelling in het stadsmuseum, maar ook elders in de binnenstad word je herinnerd aan het ontstaan van de stad. En dat in een decor van een grotendeels intact gebleven middeleeuwse binnenstad, waarbij tachtig procent van de oorspronkelijke stadsmuren nog fier overeind staat.Naast de speciale expositie werd er verder gespeurd naar het verleden in deze boeiende hoofdstad van Estland.

Voor meer informatie over Estland en Tallinn kun je uitstekend terecht op de websites www.visittallinn.ee en www.visitestonia.com.


Varen naar de Faeröer Eilanden en IJsland


Wie naar het prachtige IJsland wil afreizen kan natuurlijk altijd in het vliegtuig stappen om drie uur later tussen de lavavelden bij Reykjavík te landen. Op zich een uitstekend plan, maar het kan ook anders. Via de veerdiensten van Smyril Line kun je namelijk ook met de boot naar IJsland. En dat biedt een aantal opmerkelijke voordelen: de reis ernaartoe is een avontuur op zich, je mag je eigen auto (met eventueel tent), camper of motor meenemen, en…. je komt vanzelf ook op de Faeröer Eilanden.

De MV Norröna brengt die je in ongeveer 48 uur naar de noordelijke eilanden brengt en is een mix tussen een veerboot en een cruiseschip. Dat vertaalt zich naar de passagiers die hier aan boord verblijven. Een bont gezelschap van (vooral) toeristen en eilanders die naar huis gaan, bevolken de boot en daar is rekening mee gehouden.

De Norröna biedt namelijk voor elk wat wils, waarbij verwende toeristen niet veel reden tot klagen hebben. Die kunnen namelijk chique dineren in het restaurant op het bovenste dek, lekker zonnen in de luie stoelen op het achterdek, of shoppen in de winkeltjes. Sportievelingen kunnen terecht in de fitness, de sauna, het zwembad of in de hottubs met uitzicht over de oceaan. Voor de ‘gewone’ passagier is er een wat eenvoudiger restaurant en ook een cafetaria waar bijvoorbeeld Faeröer-bier en -worst te verkrijgen is, maar uiteraard is iedereen hier welkom. Dat geldt ook voor het avondvertier. Zo zijn er zijn diverse cafés en bars en er is, voor wie er van houdt, entertainment aan boord. Niemand hoeft zich dus te vervelen tot het moment dat de hut wordt opgezocht en het schip zich in de nachtelijke uren de reis vervolgt.

Smyril Line vaart wekelijks op de Faeröer Eilanden en IJsland. In het hoogseizoen vertrekt de M/S Norröna twee keer per week naar het noorden, in het laagseizoen één keer per week. De overtocht, met tussenstop op de Faeröer eilanden, duurt ongeveer 48 uur. De M/S Norröna biedt verschillende faciliteiten voor de passagiers, waardoor de vaartocht comfortabel is. Passagiers kunnen met eigen vervoer, variërend van fiets tot aan camper, aan boord.

Voor meer informatie en/of boekingen:
Smyril Line Nederland, tel. + 31 (0)78 6198525, e-mail: info@smyrilline.nl, website www.smyrilline.nl.
 


Safari tussen de ijsbergen


Heb je de wereld gezien, dan is er nog altijd Groenland, luidt een gezegde. ’s Werelds grootste eiland lijkt één witte ijswoestijn waar de meest actieve gletsjers gigantische ijsbergen afkalven. Zoom verder in en je ontdekt een labyrint van fjorden aan de westkust die toegang bieden aan een ongerept wandelparadijs. Je hebt alleen een boot nodig om er te geraken.


Voor Scandinaviëfanaat Sofie is Groenland het Summum van het Noorden. Na een carrière in internationaal milieubeleid startte ze in 2017 met het bedrijf Puffins, vernoemd naar de opvallende zeevogels die broeden langs spectaculaire noordelijke kliffen. Het Belgische travel agency specialiseert in groepsreizen op kleine zeiljachten voor maximaal tien gasten. Zo kan ze jou gidsen naar bijzondere plekken waar gewone reisduiven niet komen, om te wandelen op ongebaand terrein en te peddelen tussen ijsbergen. Ook aan boord word je goed gesoigneerd door Sofie en haar team, de Puffins houden immers van gezellig avontuur met een glaasje wijn. In een kleine groep beleef je een heel persoonlijk avontuur.


Staat Groenland op jouw bucketlist? Komende zomer biedt Puffins drie expedities aan, enkel in 2020. Liever wat dichterbij huis? Ook in Noorwegen en Schotland kan je met Puffins en gids Sofie op zeil- en wandelreis. En ben je onervaren? Geen probleem, want je hoeft helemaal niet te kunnen zeilen.
Voor meer informatie: puffins.travel, telefoon (+32) (0)485 75 30 23.
 


Stavanger de beste vestigingsplaats voor andere Europeanen

Foto: NRK

In een internationaal onderzoek naar de leefbaarheid van Europese steden heeft Stavanger hoog gescoord: een gedeelde vijfde plaats. Oslo, Bergen en Trondheim kwamen niet voor in de top 20 van beste steden om te verblijven. Stavanger scoorde vooral goed door de frisse lucht, de goede gezondheidszorg, een goede infrastructuur, het milde klimaat en een lage criminaliteit. In 2019 kwam Stavanger ook al op de vijfde plaats. Kopenhagen en Bern kwamen op een gedeelde eerste plaats.

Overigens kwam Eindhoven ook op een vijfde plaats. Andere Scandinavische plaatsen die in de top 20 voorkwamen waren: Göteborg, Aarhus en Stockholm. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder 490 steden om te achterhalen wat een goede plek voor andere Europeanen is om zich te vestigen. Om mee te kunnen doen in het onderzoek moeten de steden goed scoren op onder andere klimaat, vestigingsmogelijkheden, toegang tot sociale netwerken, infrastructuur, veiligheid en luchtkwaliteit.

De goede score voor Stavanger komt goed uit. De regio heeft circa 20 procent buitenlandse arbeidskrachten. Zonder deze instroom zou de industrie het nooit gered hebben. De gemeente steekt hier al 15 jaar energie in met cursussen over de Noorse cultuur, er worden skitochten georganiseerd en meer dan 80 activiteiten zijn in het Engels.

Klik hier voor meer informatie over Stavanger. De site is in het Noors.
 


Recordhoeveelheid sneeuw in Noord-Zweden

Recordhoeveelheid sneeuw in Kirunafjällen – Foto SVT

Terwijl grote delen van Zweden en Scandinavië nauwelijks winter hebben, valt er in het noorden van Zweden een recordhoeveelheid sneeuw. In Katterjåkk, 130 kilometer ten noorden van Kiruna maar liefst 169 cm sneeuw gevallen. Zo’n grote hoeveelheid is in 20 jaar niet eerder gevallen. De laatste keer dat er zoveel sneeuw viel was in 1997; toen werd 180 cm gemeten.
Anna Zetterlund van de meteorologische dienst SMHI, meet dagelijks om half 7 de neerslag, de temperatuur, het aantal zonne-uren en de sneeuwhoogte. Door de hoeveelheid wind in combinatie met zware sneeuwval was vaak sprake van sneeuwstorm in het noordelijke gebied. De verbindingsweg, de E10richting Noorwegen en de weg tussen Björkliden en Riksgränsen was regelmatig gestemd.


Wintersport in Fins Lakeland


Wie aan wintersportbestemmingen denkt, komt al snel bij Alpenlanden zoals Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk uit. Dat is eigenlijk jammer, want ook Noord-Europa heeft de wintersporter veel te bieden. Zou de regio Finse Merenland (Lakeland) zich wel realiseren dat ze een echt wintersportgebied zijn? Dat er hier in de wintermaanden zoveel te beleven is voor bezoekers aan dit fraaie stukje Noord-Europa? Je zou bijna denken van niet, omdat Finland nog niet echt (op wellicht Lapland na) naam heeft opgebouwd als wintersportland. Onterecht eigenlijk, want in het gebied rondom Lahti, Jyväskylä, Tampere en Forssa, kun je je hart ophalen qua activiteiten waar je sneeuw en ijs voor nodig hebt. Én waar de saunacultuur ook nog eens op zijn best is.

Met een aantal van de wintersporten die je hier kunt beoefenen zijn de Finnen al eeuwen vertrouwd zoals schaatsen en skiën, maar daar blijft het niet bij. Je kunt tegenwoordig in het Finse merengebied ook op een meer moderne en verrassend leuke manier gaan wintersporten. En dat is toch weer eens heel wat anders dan altijd maar die Oostenrijkse berg afsuizen en voor de zoveelste keer die après-skihut induiken.

Voor meer informatie over de regio van Fins Lakeland:
www.visitlahti.fi/en
www.visitjyvaskyla.fi/en
www.visitcentralfinland.com
www.visittampere.fi/en
www.visitforssaregion.fi
www.gotavastia.fi/en


Een Zweedse love story


Boven de poolcirkel in Zweeds Lapland bevindt zich het prachtige vakantiehuis Björkholmen. Het wordt omgeven door de nationale parken Padjelanta, Sarek en Stora Sjöfallet en behoort tot een gebied dat tot de laatste echte wildernissen van Europa wordt gerekend. Alice Wildeboer werd verliefd op het huis, de omgeving en niet te vergeten eigenaar Ewald. In de wintereditie 2019 van Nordic Magazine vertelt ze uitgebreid hoe het zover kon komen.

Het huis Björkholmen ligt net over de poolcirkel, ten noordwesten van Jokkmokk. Het vakantiehuis is voorzien van alle gemakken. Op een steenworp afstand van het hoofdgebouw staat het idyllische stuga/gastenverblijf. In de omgeving is van alles te doen: wandelen, fietsen, kanoën, paddenstoelen en bosvruchten zoeken en eland- en wildsafari’s. Een ideale uitavlsbasis om zowel in de winter als in de zomer deze Zweedse wildernis te gaan verkennen.

Voor meer informatie over Björkholmen kun je terect op de website www.zweeds-lapland.nl of stuur een e-mail naar info@zweeds-lapland.nl.


Magisch Finnskogen


In Värmland op de grens met Noorwegen en Zweden vind je een van de mooiste bossen van Zweden: Finnskogen (‘Het Finse bos’). Dit bos is vernoemd naar de Finse bosarbeiders die zich in de zeventiende eeuw in dit gebied vestigden. Het ongerepte Finnskogen met zijn vele meren maken een tocht door dit bos tot een bijzondere belevenis. Het bos is ook een uitstekend leefgebied voor beren, wolven, vossen, lynxen en elanden.
In de winter verandert het ruige en ongerepte bos Finnskogen in een winterwonderland. Het bos is dan moeilijk toegankelijk, maar met een sneeuwscooter kom je op plekken waar je anders nooit zou kunnen komen. Maar ook op andere manieren kun je op ontdekking. Natuurlijk kun je er skiën, snowboarden en langlaufen, maar er is veel meer mogelijk. Stap eens op een slee voortgetrokken door enthousiaste husky’s of klim op een paard voor een prachtige tocht door de bossen. Trek je sneeuwschoenen aan en geniet van de mooie omgeving.


Als de sneeuw smelt krijgt het bos weer een heel ander uiterlijk. In de zomer is het bos helemaal groen en hoor je de wind ruisen in de boomtoppen. Een quadsafari met een ervaren gids door deze wildernis brengt je ook dan op de mooiste plekken waar je anders niet kunt komen. Tijdens een safari leer je de ongekende kracht van deze machines kennen in het ruige terrein. De meren en rivieren kun je ook ontdekken met een kano of een vlot. De bossen kun je te voet, te paard of op een mountainbike ontdekken.
Om Finnskogen te verkennen kun je uitstekend terecht bij Sneeuwscooter & Quadsafari Sweden, dit is het bedrijf van Arjen en Liesbeth Singeling. Naast het organiseren van safari’s hebben ze ook een winkel: Stilling Glas och Textil. Liesbeth verkoopt hier haar eigen gemaakte glaswerk en figuren van wol en vilt, souvenirs en nog veel meer. Arjen verzorgt sneeuwscooter- en quad-safari’s door de uitgestrekte en ruige natuur. Hij neemt je mee naar de mooiste plekken in magisch Finnskogen.

Voor meer informatie over Snowscooter Quad Safari Sweden kun je terecht op de website www.sqsafari.com


Tweemaal de hoofdprijs voor Arctic Adventure Expedities

Arctic Adventure heeft prijzen gewonnen van het platform ReisOrakel. Ze zijn de beste in de categorieën Actieve Vakantie en Beste Reisleiding. Dit jaar mogen 11 reisorganisaties de ReisOrakel jaarprijs 2019 in ontvangst nemen. Deze jaarprijzen zijn uitgereikt aan de organisaties die over heel 2019 de beste beoordelingen hebben ontvangen van reizigers.

De ReisOrakel jaarprijzen worden ieder jaar uitgereikt in verschillende categorieën en zijn gebaseerd op de objectieve ervaringen van meer dan 2500 vakantiegangers. Naast de indeling per categorie deelt ReisOrakel.nl ook prijzen uit voor de beste reisleiding, beste accommodaties en beste prijs-kwaliteit verhouding.

“Dit is een prachtig resultaat” aldus Henk-Jan Geel, expeditieleider en Poolgids. “Als we er bij temperaturen van -30 graden op uit gaan, dan is het belangrijk dat de deelnemer zich veilig en vertrouwd voelt. Daar doen we als reisbegeleiding alles aan. En dat wordt gewaardeerd en beloond. Super!”

Vanaf 23 januari 2020 vertrekken de eerste expedities weer voor dit seizoen. Zweden en Noorwegen staan op het programma. De prijzen zijn een mooie reden om een warm gevoel te krijgen als het een keer heel koud in de tent is.
Link naar de uitslag: www.reisorakel.nl/nieuws/reisorakel-jaarprijzen-2019.
Link naar Arctic Adventure: arcticadventure.nl.


Een menselijke eindejaarsfilm uit IJsland


Terwijl de mensen zich opmaken voor de feestdagen, valt een bijzondere stemming over het eiland. Iedereen lijkt opgewonden of nerveus. Sommigen zijn alleen, anderen komen bij elkaar. Middenin het land staat een boerderij in brand. Op een school spelen de kinderen het kerstverhaal. Een mens wordt geboren, een ander begraven. In een museum maakt een moeder ruzie met haar ex-man. In 56 ogenschijnlijk onverbonden scènes schetst ECHO een warm portret van een moderne IJslandse samenleving en haar bewoners, met hun emoties, hun behoeftes, maar bovenal hun menselijkheid.


ECHO van regisseur Rúnar Rúnarsson ging in wereldpremière op Locarno. De Filmfreak brengt de film op 12 december 2019 uit in in de Nederlandse filmtheaters en on demand via Picl.

Klik hier voor de Trailer.


Frozen 2 in Noorwegen


Walt Disney Animation Studio’s nieuwste film Frozen 2 neemt bioscoopbezoekers van over de hele wereld mee op reis. Voorbij Arendelle en naar het uiterste Noorden, om te ontdekken waarom Elsa werd geboren met magische krachten. Dit nieuwe avontuur met geliefde karakters als Anna, Elsa, Kristoff en Olaf is vanaf nu te zien in de Nederlandse bioscopen.

De eerste Frozen film (2013) was geïnspireerd door het sprookje De Sneeuwkoningin van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. De makers lieten zich ook inspireren door andere Noorse sprookjes en bestaande locaties in Noorwegen, zoals het fort Akershus in Oslo, de koninklijke residentie Stiftsgården in Trondheim, de St. Olavskerk in Balestrand, de beroemde Sognefjord en de oude hanzekade Bryggen in Bergen, opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De reis gaat verder noordwaarts

Frozen 2 neemt de kijker mee op een reis verder dan Arendelle, naar onder andere een betoverd bos waar Anna, Elsa, Olaf, Kristoff en Sven magische geesten en nieuwe karakters ontmoeten. Om ideeën op te doen voor Frozen 2 reisden de makers opnieuw naar Noorwegen, waar ze onder andere Oslo bezochten om meer te leren over Noorse folklore en staafkerken. Vervolgens reisden zij noordwaarts, naar Karasjok en omgeving, waar ze hoog boven de poolcirkel hun inspiratie vonden voor het design van het betoverde bos. In Noord-Noorwegen ontmoetten de makers ook de inheemse Sámi, waar ze kennis maakten met hun geschiedenis, cultuur en de traditionele rendierhouderij. Verder waren de stad Tromsø en de Lofoten eilanden onderdeel van de ‘studiereis’.

Meest succesvolle animatiefilm ooit

De eerste Frozen film, die in 2013 in première ging, ging de boeken in als meest succesvolle animatiefilm ooit, met een totale opbrengst van 1,2 miljard dollar. De film won tevens een Academy Award® voor ‘best animated feature film of the year’. De iconische titelsong van de film,’Let it go, met muziek en lyrics door Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez won een Oscar®, voor ‘best achievement in music written for motion picture, original song’.

Bekijk de officiële trailer van Frozen 2 HIER.


Op naar Zweeds Lapland


Last van een winterdip? Niet als je een vakantie naar Lapland in de planning hebt staan. Wanneer je die prachtige witte bergen, bomen en valleien voor je ziet, wil je niets liever dan dat het winter is. Weinig mensen weten dat je in Zweeds Lapland ook dit sprookjesachtige wintergevoel kunt ervaren. Deze nog vrij onbekende regio in Lapland is de perfecte bestemming voor reizigers die van kleine groepen, goed eten en ongebaande paden houden.

Tijdens een huskysafari leer je door die kleine groepen je eigen honden heel goed kennen. In Zweeds Lapland vind je bovendien nog één van de grootste groepen Sami ter wereld. De Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland, nemen je op traditionele wijze mee in hun rendierslede. De sterke rendieren trekken je voort door wilde bossen en uitgestrekte toendravalleien. Als je iets noordelijker gaat, richting Kiruna en Abisko National Park, stuit je op immens hoge bergen met indrukwekkende dalen. Hier kun je prachtig skiën en snowboarden. Of sneeuwscooteren, ijsklimmen of ijsvissen. ‘s Avonds plof je, gewoon in je outdoorkleding, neer in een sfeervol restaurant. Hier ga je je smaakpapillen verwennen, want de verrassende smaken die de Zweedse keuken je brengen zul je niet snel vergeten. Van verse vis recht uit de rivier tot sappige paddenstoelen uit het bos. Als kers op de taart vergroot je in Zweeds Lapland je kans om het noorderlicht te zien. In het Abisko Aurora Station, vlakbij Kiruna, heb je super gunstig uitzicht over de donkere vallei én op de onbewolkte hemel.

Smaakt dit naar meer? Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel brengt je op de juiste plekken. Je vliegt bovendien zonder overstap rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Kiruna. Meer weten? Ga naar www.lapland.nl/zweeds-lapland of bel 035 – 699 0322 om je wensen te bespreken.


Klaar voor de zomer


Verlang jij al weer naar die uren durende zomerdagen in Scandinavië? Kanoën tot ’s avonds laat onder de middernachtzon of ’s ochtends vroeg die zwarte vulkaan oprennen om te genieten van de oranje zonsopkomst? Energie opdoen in traditioneel naar berkenhout ruikende sauna’s of het turkooisblauwe water van naar zwavel geurende warmwaterbronnen je huid laten verzachten? Bessen plukken en de tijd vergeten tijdens een hike door de bossen of in een super jeep door maanlandschap scheuren? Walvissen spotten vanaf een stoere RIB-boot of beren zien spelen terwijl je je schuil houdt in een onopvallende observatiehut? Versteld staan van uitzicht over een prachtig fjord of op een zwart lavastrand de zonsondergang bewonderen? De zomers van Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland zijn magisch. Daarom heeft Noord-Europaspecialist Voigt Travel er voor gezorgd dat nu al alle zomerreizen naar Scandinavië voor 2020 boekbaar zijn. Er is niets leukers dan uitkijken naar de zomervakantie die eraan zit te komen. En hoe eerder je boekt, hoe langer je kunt genieten van de vakantievoorpret. Benieuwd naar de beschikbare reizen? Kijk op www.voigt-travel.nl of bel 035-699 0322 om je wensen te bespreken.


Arctische expeditie

Ben je sportief ingesteld en wil je een echt avontuur beleven? Arctic Adventure biedt als eerste een volledig verzorgde expedities aan in Arctisch gebied. Bij het Utrechtse reisbureau Arctic Adventure krijg je de échte expeditiebeleving, maar dan zonder alle rompslomp. Zij organiseren laagdrempelige, volledig verzorgde winterexpedities. Tijdens elke expeditie ga je er in een kleine groep op uit. Arctic Adventure regelt bijna alles. Van ervaren gidsen tot ski’s.

Henk-Jan Geel, expeditieleider en arctisch gids heeft Arctic Adventure opgericht om zo echte, laagdrempelige expedities toegankelijk te maken. Zaken zoals tenten, kooktoestellen en communicatiemiddelen zijn verzorgd. Maar ook de persoonlijke zaken regelen ze. Denk aan je slaapzak, ski’s, schoenen, slaapmatje en de slee. De expedities kennen drie niveaus. Van laagdrempelige reizen voor de sportieveling tot zware expedities voor de echte avonturier. Je komt hiermee in Scandinavië, Groenland tot aan de Zuidpool. Altijd in expeditiestijl. Dus zelfvoorzienend, uitdagend, grensverleggend en samen in één team.

Deze winter staat onder andere de Arctic Grand Slam op het programma. Een week lang dompel je je onder in het beste wat de Arctic je te bieden heeft. Een huskytocht van drie dagen, toerlanglauf-expeditie, noorderlicht zien, hét IJshotel bezoeken en overnachten in een expeditietent. Het komt allemaal voorbij in een fantastisch avontuurlijke tocht. Ben jij klaar voor de expeditie van je leven?

Voor meer informatie: www.ArcticAdventure.nl of bel met Henk-Jan op 030-3100065.


Scandinavisch Koor

Op zondag 8 december 2019 om 16.00 uur geeft het Scandinavisch Koor een winterconcert in het Witte Kerkje in Baarn.
Vanaf 15.30 uur is de zaal open en de gasten worden ontvangen met een kopje koffie of thee. Vanaf 16.00 uur kun je genieten van a capella zang, afgewisseld met door fluit en/of piano begeleide liederen die horen bij de periode van Sankta Lucia tot kerst. Een mooi moment om je te laten onderdompelen in Scandinavische winterse sferen en klanken.
Kaarten zijn te reserveren tegen gereduceerd tarief.

Download hier de poster voor informatie over hoe u kunt reserveren.


Kampeerprogramma Denemarken

In het gloednieuwe kampeerprogramma ‘Love for the Campsite’ genieten presentatoren Ron Brandsteder – bekend van o.a. de Honeymoonquiz – en Patrick Martens – eerder onder andere bekend van GTST en ZOOP – van het campingleven in Denemarken. Dat doen zij niet alleen, maar samen met acht alleengaande vijftigplussers. De onvergetelijke kampeerreis van dit vrolijke gezelschap is vanaf 10 oktober 2019 te zien bij de zender ONS.

Tijdens hun kampeerreis door Denemarken gaat het gezelschap onder meer oesters rapen, gin maken, abseilen en wandelen over de kliffen van Møn. Denemarken staat volop in de spotlights in het nieuwe programma. “En daar zijn wij natuurlijk apetrots op”, zegt directeur Mette Rodenhuis Carlsen van VisitDenmark. “Denemarken heeft zo veel te bieden op sportief, cultureel, culinair en historisch gebied. Tel daar de fantastische campings bij op en je hebt alle ingrediënten voor een topkampeervakantie.” Ron en Patrick kruipen in de rol van reisleiders en nemen iedere dag een groep mee op uiteenlopende activiteiten. Overnachten doen zij in hypermoderne campers, caravans en een vouwwagen op de mooiste Deense campings.

“Met het programma willen we vooral de kijker inspireren voor Denemarken als ideaal kampeerland’, vervolgt Mette Rodenhuis Carlsen van VisitDenmark. “En dat we dat samen met belangrijke partners ANWB en Camp to Go mogen doen, is fantastisch.” Het partnerschap tussen drie belangrijke partijen in de kampeerbranche is uniek. Immers: alle informatie die je voor een kampeervakantie nodig hebt komen samen. VisitDenmark weet alles van Denemarken, de ANWB heeft alles in huis over campings en vakantievoorbereiding en Camp to Go is specialist als het gaat om alle mogelijke kampeermiddelen. De productie van het programma was in handen van Bureauvijftig.

Volg hun hilarische avonturen in Denemarken vanaf 10 oktober 2019 elke donderdag om 21.30 uur en elke zaterdag om 18.30 uur bij de zender ONS. ONS is onder andere te ontvangen op kanaal 50 van Ziggo en op kanaal 89 in het pluspakket van KPN. Ook bij andere Nederlandse providers is ONS in het pakket opgenomen


Stilte is te koop in Zweden

Ben je op zoek naar een (vakantie)woning in Zweden? Think Tällberg. In dit levendige en mondaine dorp in Zweden proef je de schone lucht en de altijd de schitterende natuur om je heen. Hier beleef je volop de cultuur en hedendaags design. Voor recreatie en sport is ruimte. Zie je op tegen het bouwen? Dan biedt Nordqvist een oplossing. Zij ontwikkelen grond tot nieuwe gebieden met ruimte om te wonen en optimaal te genieten. Ook ontwerpen en bouwen ze huizen. Van klein tot groot, maar altijd in hout. Met hout neem je de natuur mee naar binnen. Je kiest eerst je favoriete perceel. Nordqvist ontwerpt dan een huis dat perfect bij je past. Hun eigen team bouwt het met natuurlijke materialen en levert de woning warm en schoon op, klaar voor de inrichting. Wil je alles weten over het pure leven in Zweden? En over de mogelijkheden voor een eigen huis in één van de drie gebieden?

Mail dan naar han@nordqvist.nl of bel 06-53353006. En uiteraard kun je de website alvast even checken: nordqvist.nl


Dalarna’s Värdshuset Lugnet te koop

Leven en werken in Scandinavië trekt velen aan. Maar daadwerkelijk die stap zetten valt niet altijd mee. In de bekende Zweedse regio Dalarna staat een oude herenboerderij te koop, die de droom voor een nieuwe bestaan in Zweden mogelijk kan maken: Värdshuset Lugnet.

Het gebied is een paradijs voor wandelaars en rustzoekers. Op de nabijgelegen hoogvlakte zijn zomers meer uitdagende wandelingen te maken en kan ’s winters geskied worden in een van Zwedens voornaamste skigebieden. In de directe omgeving kan men zwemmen, kanoën, (ijs)vissen, schaatsen en langlaufen. Op de hoogvlakte kan men ’s winters met een hondenslee of sneeuwscooter rijden.

Of je nu voor goed wilt vertrekken of voor heel even, bij Lugnet kun je de vruchten plukken van al het moois dat Zweden te bieden heeft. Je komt er gemakkelijk met de eigen auto of kunt vliegen op Stockholm of Oslo. In de winter van 2019 opent er zelfs een nieuw vliegveld in het skigebied op slechts een uur afstand van het hotel.
Voor meer informatie: www.lugnethotel.se.

 


De Noorse bergen in; gevaarlijk?

Sommige plekken in de Noorse bergen zijn gevaarlijk, zoals bijvoorbeeld de bergen op de Lofoten bij Reine. Daar zijn in zeven jaar tijd vier mensen omgekomen. De gemeente nam haar verantwoordelijkheid en sloot het pad. Na drie jaar werken en een investering van 7 miljoen kronen werd het pad heropend. Maar wat was het gevolg: een massale toeloop naar de top. De Noorse omroep nam een kijkje en zag de vele bergwandelaars met honden en kinderen. Hun ervaring: verre van veilig. Toch wil de gemeente geen hekken zetten op minder veilige stukken omdat ze bang is dat wandelaars dan zouden kunnen denken dat waar geen hekken staan het wel veilig zou zijn. Een onmogelijke opgave om als gemeente garant te staan voor de veiligheid van elke wandelaar. De bergwandelaar zelf is én blijft hoofdverantwoordelijk voor wat wel en niet kan.

 


De Noorse mijnbouw staat voor een nieuwe fase

“Ook al zal het in sommige gevallen schade aan de natuur opleveren, toch zullen we in de toekomst meer aan mijnbouw moeten doen”. Dat is de mening van de Noorse professor Rolf Arne Kleiv, gespecialiseerd in mineralen aan de universiteit van Trondheim. In zijn betoog noemt hij de behoefte aan stoffen voor duurzame oplossingen in de toekomst. Zo zijn bij het maken van van batterijen en accu’s voor elektrische auto’s o.a. koper, kobold en nikkel nodig. Koper is op veel plaatsen in Noorwegen aanwezig. Gedacht wordt inmiddels aan het heropenen van oude mijnlocaties. Onder andere in het noorden van Trøndelag liggen diverse gesloten mijnen. Buitenlandse investeerders hebben zich al aangediend voor exploitatie van één van de (oude) mijnen, de Joma mijn in Namsskogan. Deze mijn, die in 1998 is gesloten, biedt perspectief voor de winning van koper, zink en zwavel.

 

 


Extreem avontuur

IJsland biedt een scala aan winteractiviteiten. Als doorgewinterde avonturier, en liefhebber van extreme landschappen, ben je hier aan het juiste adres. Na een dagje skiën of snowboarden rondom Akureyri maak je de reis extremer met een sneeuwscootertocht door het witte vulkaanlandschap langs traditionele IJslandse turfhuizen en boerderijen. Of rijd in een 4×4-jeep naar bevroren watervallen die je volledig voor jezelf hebt. De echte waaghalzen rijden door naar het ongebaande binnenland van IJsland voor metershoge gletsjers, diverse ijsgrotten en de Askja-vulkaan. Na een goed IJslands diner in het hotel trek je je badkleding aan om op te warmen in de geothermische warmwaterbron van Mývatn. Bij de eerste stap in het water voel je meteen je lichaam tintelen van de warmte. Je wilt hier vast en zeker de hele avond blijven zitten. Vooral wanneer je in de lucht plots het noorderlicht ziet verschijnen. Niets is lekkerder dan de dag afsluiten in een heerlijke hotelkamer. In de winter van 2019-2020 brengt Noord-Europaspecialist Voigt Travel reizigers rechtstreeks vanuit Amsterdam naar het avontuurlijke en ongerepte Noord-IJsland. Er kan worden gekozen uit vier verschillende segmenten: avontuurlijke reizen, actieve reizen, fly & drive’s en groepsrondreizen. Vanaf het najaar van 2019 staan alle reizen online.
Voor meer informatie: www.voigt-travel.nl

 

 


Je hebt muggen en muggen in Zweden

Foto: Fred Geers

Het lijkt misschien een beetje muggenzifterij, maar de Zweden hebben de steekmuggen ingedeeld in twee verschillende groepen: bosmuggen en muggen uit overstromingsgebieden. In totaal zijn er 49 verschillende soorten muggen binnen deze twee groepen.

De bosmug, in het Zweeds skogsmygg, zweeft rond zijn ‘prooi’ voordat hij toeslaat. Ze zijn het meest actief in de ochtend bij het opkomen van de zon en in de avond. Ze zijn gek op delen van de voet en rond de hand. Ze komen het meest voor in juni en juli en kunnen een afstand van 2 km afleggen.

De overstromingsmug, in het Zweeds översvämningsmygg, is de meest agressieve mug die direct op zijn prooi afgaat en steekt. Deze mug kan ook actief zijn in de volle zon en in de avond. Ze kunnen een afstand van 20 km overbruggen en kunnen tot in september actief zijn. Het is maar dat je het weet.

Meer informatie is te vinden op deze Zweedse pagina: stick.se/blogg/myggor/

 

 


Gratis lunch, kom er maar eens om

In Finland krijgen kinderen gewoonlijk als ze op school zijn een gratis lunch, echter niet tijdens de – lange – zomervakantie.  Kinderen in de Finse hoofdstad Helsinki kunnen echter al sinds de oorlogsjaren, vanaf 1942, ook in de zomermaanden gratis lunchen. Deze gratis lunches worden verstrekt op circa 60 speeltuinen in de stad. Deze maatregel werd indertijd in oorlogstijd genomen om honger te voorkomen maar is nog steeds van kracht. Dit als aanbod van de gemeente aan de gezinnen.

Nu, 77 jaar later, heeft ook de naburige gemeente Vantaa dit jarenlange initiatief – gratis lunches voor kinderen tijdens de zomervakantie – overgenomen.
De lunch bestaat over het algemeen uit soep en een warme hoofdmaaltijd. Het eten wordt vaak gecombineerd met zang en/of andere groepsactiviteiten.
Een bijkomend voordeel van het samen eten is dat kinderen makkelijker vrienden in de eigen buurt ontmoeten en elkaar (beter) leren kennen.

 

 


Scandinavië Markt in Schokland

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei (van 10 tot 17 uur) organiseert Museum Schokland de achtste versie van de Scandinavië Markt. De diehard Scandinavië-liefhebber kan zijn hart ophalen, want ‘Schokland’ biedt een fantastisch weekend voor jong en oud, een gezellige dag uit voor het hele gezin. De markt heeft dit jaar zo’n zeventig kramen vol Scandinavische producten. De sfeervolle stands staan verspreid over het museumterrein en bieden vrijwel alles op het gebied van wonen & design, outdoor & reizen, lekker eten en mode & handvaardigheid. Ook Nordic is uiteraard aanwezig met een eigen stand. Naast de vele en gevarieerde kramen zijn er verschillende workshops voor jong en oud en zijn er gedurende het weekend interessante lezingen over Scandinavië waarin diverse onderwerpen aan bod komen. Op de website van Museum Schokland zijn het programma en het overzicht van alle standhouders te vinden.

Bezoekers van de Scandinavië Markt hebben met hun entreekaartje uiteraard ook toegang tot de tentoonstellingen van Museum Schokland. In het museum gaat de bezoeker letterlijk op ontdekking door de geschiedenis van het gebied Schokland, reeds in 1995 door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. De bezoeker bewandelt een tijdspad vanaf het ontstaan in de voorlaatste ijstijd, ontdekt alles over tienduizend jaar bewoningsgeschiedenis, het zware eilandleven en de strijd tegen het water. De presentatie in het museum sluit af bij het moment toen Schokland uiteindelijk, na de drooglegging, een eiland op het droge werd. In de expositie zijn vele doe-dingen voor kinderen. Zij kunnen aan de slag als een archeoloog, of bedenken als dijkwerker hoe het wassende water tegen te houden. Bijzonder en leuk is de interactieve zandbak.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.museumschokland, info@schokland.nl of aan de kassa van het museum, Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland

 

 


Zomeravontuur: Fietsend door de wildernis van Fins Lapland

  Deze zomer een van de meest ongerepte stukjes Europa ontdekken? Pak de fiets en rijd op eigen mankracht door de wildernis van Fins Lapland. Noord-Europa reisspecialist  Voigt Travel biedt in de zomer van 2019 zogeheten fly & bike-reizen aan. Door de rechtstreekse vlucht met Transavia, vanaf Rotterdam-The Hague Airport naar het Finse Rovaniemi, ligt Fins Lapland aan je voeten. Bij aankomst op de luchthaven word je direct met een transfer naar Ruka gebracht. Hier staan de e-bikes voor je klaar, het avontuur kan beginnen.

Via een uitgestippelde route rijd je over de Finse heuvels, door ongerepte bossen en langs hemelsbrede meren richting de Russische grens. Onderweg passeer je de mooiste vergezichten vanwaar je over uitgestrekte landschappen kunt kijken. Heb je het warm gekregen? Zet de fiets aan de kant en neem een verfrissende duik in het heldere water. Door de stralende middernachtzon kun je de hele dag door opdrogen. Wanneer je weer opgewarmd bent, stap je enthousiast op je fiets. Maar pas op voor alle rendieren die impulsief vanuit de bossen en vanachter de struiken voorbij schieten.
Iedere ochtend worden je smaakpapillen verwend en word je energielevel aangevuld met de heerlijkste Scandinavische lekkernijen. De eerste drie nachten slaap je in een traditioneel priesterhuis. Daarna logeer je drie nachten bij Katja en Sirpa in Isokenkäisten Klubi, vlakbij de Russische grens. Je leert hier alles over het organische en pure voedsel dat vers van de pers in de bossen groeit. ’s Avonds verwennen deze culinaire zussen je met de lekkerste traditionele gerechten: van rendierstoofvlees tot bospaddenstoelenragout.

Over je bagage hoef je je geen zorgen te maken: die wordt via een transfer naar je volgende bestemming gebracht. De laatste nacht van je reis eindig je met een ware klapper. Samen met je reispartner overnacht je in een glazen villa. Zo kun je ook ’s nachts nog genieten van de prachtige naaldbomen waar Fins Lapland rijk aan is.
Meer weten over deze reis van Voigt Travel?

Bekijk hier de fly & bike reis


Scandinavische landen in het zonnetje – gratis naar de EmigratieBeurs

De rust en ruimte, de prachtige natuur, en de relaxte Scandinavische mentaliteit. Al jaren lang vertrekken vele Nederlanders naar Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken, permanent of tijdelijk. Op de EmigratieBeurs op 9 en 10 februari in Expo Houten, helpen diverse Scandinavische regio’s, makelaars en bedrijven de toekomstige emigranten met hun plannen.

Binnen 8 maanden verhuizen naar Zweden met een goede baan op zak. Het kan op de EmigratieBeurs. Gnosjö Region in Småland zoekt nieuwe bewoners die kunnen werken in de branches techniek, industrie, zorg, transport, HoReCa, bouw of logistiek. Neem je CV mee.

Finland en Denemarken staan met grote landen paviljoens waar diverse bedrijven op zoek zijn naar mensen in techniek, IT en zorg. Voor Noorwegen staan de regio’s van Bodø, Bremanger en Gloppen niet alleen op zoek naar medische specialisten en verpleegkundigen, maar ook naar ondernemers, vaklieden en nog veel meer.

Bekijk het gehele overzicht van vacatures op de Vacaturebank van de EmigratieBeurs

Nordic Magazine geeft 100 kaarten weg KLIK HIER voor uw vrijkaart.

www.emigratiebeurs.nl


Voigt Travel naar naar IJsland

Voigt Travel voegt een prachtige bestemming toe aan hun Nordic-aanbod: IJsland. Waar de meeste organisaties naar de Golden Circle, Blue Lagoon en Reykjavík gaan, gaat deze Pure Noorden-specialist naar het ongerepte Noord-IJsland. In dit deel van IJsland beleef je het pure en authentieke IJsland. Vergeleken met het drukke zuiden mis je in het noorden niets, want kratervelden, metershoge watervallen én ruige kustlijnen zijn ook hier eerder de regel dan de uitzondering. Reis via de Diamond Circle langs de warmwaterbron van Mývatn, ga walvissen spotten in Húsavik of bewonder de reusachtige Dettifoss-waterval. Ook graag de bekende highlights van IJsland zien? Voigt Travel biedt ook complete IJsland rondreizen aan zodat je niets mist. Vanaf eind mei tot begin september vliegt Voigt Travel rechtstreeks vanuit Rotterdam/The Hague Airport naar het in het noorden gelegen Akureyri. Laat je belevingen je verwachtingen overtreffen. Voor meer informatie: www.voigt-travel.nl


Drijvend in je sauna de Finse Golf over

De Finse-ingenieur, auteur, uitvinder en energiespecialist Janne Käpylehto heeft met een groepje vrienden een drijvende sauna ontwikkeld. Met deze op zonne-energie gedreven sauna poogt hij over de Finse Golf naar Estland te zeilen. De reis van 80 km van Helsinki naar Tallinn zal naar verwachting negen uur duren. Het wachten is op de juiste windsterkte op drie achtereenvolgende dagen.


Een plek om lang te blijven

Er zijn van die prachtige plekken in de natuur waar je langer wilt blijven hangen. In het Naturum, het natuurinformatiecentrum bij het Fulufjällets nationaalpark in Zweden bijvoorbeeld. Door de glazen wanden sta je oog in oog met de omringende natuur, terwijl je binnen van alles beleven en lezen kunt over die omringende natuur. En als het even meezit, zie je de taigagaai nieuwsgierig om de hoek kijken.


Halve marathon met bijzondere uitzichten

Voor wie hard wil lopen op plekken waar nu juist niet de massa komt is de half-marathon op de Faeröer een bijzondere uitdaging. Het hardloopevenement vindt plaats op het eiland Vágar, waar ook de luchthaven is en start vanaf het pittoreske plaatsje Gásadalur en eindigt in Sandvágur. Niet alleen de loop zelf is uniek, maar vooral de uitzichten onderweg. Zaterdag 1 september is de grote dag.

www.visitfaroeislands.com/event/half-marathon


 

Nu nog goedkoper naar Noorwegen

De Noorse rederij Fjord Line verzorgt een van de meest snelle, comfortabele en betaalbare overtochten naar Noorwegen. Vanaf het Deense Hirtshals (rijafstand vanaf Utrecht: 945 kilometer) worden dagelijks verbindingen naar vier Noorse bestemmingen aangeboden: in ruim twee uur naar Kristiansand (toegangspoort tot het prachtige Setesdal en de zuidkust), in 4,5 uur naar Langesund (uitvalsbasis voor de zuidoostkust met Oslo) en met een comfortabele overnachting aan boord mini-cruisend naar Stavanger of Bergen (twee pareltjes aan de Noorse zuidwestkust en toegangspoort tot de fjorden). Om een bezoek aan Noorwegen extra aantrekkelijk te maken, gelden er tot 1 oktober speciale aanbiedingen. Een aanbieding van een autopakket retour Bergen is er al vanaf €390, een autopakket Kristiansand vanaf €69 en een autopakket Langesund vanaf €79. Maar weest er snel bij, want wie het eerst komt, het eerst maalt!

Retour Langesund     |    Retour Kristiansand    |    Retour Bergen


Boekingen + informatie

Fjord Line NL
+31 43 327 00 61
info@fjordline.nl
www.fjordline.com


Noorderlichtreis Ruska: beleef het gouden seizoen in de herfst van Fins Lapland

De intense periode van de herfstkleuren – of Ruska, zoals de Finnen het zelf noemen – is een spectaculair natuurverschijnsel dat alle mossen, heide en bladeren in kleurrijke tinten verft. De Ruska is voor de Finnen als een melancholisch afscheid van de lange zomerdagen en een vooruitblik op de donkere en koude winter die voor de deur staat. Het momentum van de Noorderlichtreis is perfect. De weken rondom de zonnewende (23 september – ook wel equinox genoemd) zijn statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen.

Wie echt het noorderlicht vrijwel gegarandeerd wil zien reist mee met Ruben Weytjens, dé noorderlichtexpert. Met een rechtstreekse vlucht land je in Rovaniemi en reis je naar het kleine dorpje Luosto. Perfect om op jacht te gaan naar het noorderlicht. Hier zul je heerlijk ontspannen in de gezellige Silver Pine Cabins, met uiteraard een privésauna. De volgende dag maak je een mooie dagtocht naar de Lampivaara-heuvel, waar een bezoek wordt gebracht aan de amethistmijn en een indrukwekkende wandeling wordt gemaakt door de mystieke Iso Kuru. Na Luosto wordt er verder oostwaarts gereisd naar de Russische grens, waar in het prachtige Sallatunturi in een privébungalow met sauna wordt verbleven. De wildernis rondom Salla nodigt uit om mooie activiteiten te beleven, door goudgekleurde bossen en langs indrukwekkende canyons. Zoals een speciaal programma in de wildernis, waarbij de wildernis je alle tips and tricks leert, de rendieren ontmoet en gaat dineren in de wildernis. Elke dag zal gids Ruben een briefing doen van de noorderlichtkansen voor de aankomende avond. Hij weet de beste plekken om het met je te fotograferen. Noorderlichtexpert Ruben Weytjens neemt je graag mee naar ons geliefde Luosto en Salla!

Bekijk hier de volledige reis.


Reizigers verdiepen zich onvoldoende in vaccinaties

Vaccinaties zijn een belangrijk onderwerp voor als je op vakantie gaat. Toch blijkt maar 63,5% van alle vakantiegangers zich vooraf te verdiepen in welke inentingen het nodig heeft. Zo zou meer dan de helft zich niet laten inenten voor landen als Turkije, terwijl dat wel geadviseerd wordt. Dat blijkt uit de Vaccinatie Enquête die online reisorganisatie dé VakantieDiscounter onlangs hield.

Voor 13% van de vakantiegangers die zich niet verdiept in vaccineren, is het een bewuste keuze. Zij geloven dat ze prima zonder kunnen. De rest van de reizigers zegt dat ze zich niet verdiept in vaccinaties, omdat deze niet nodig zijn voor de vakantiebestemming. “Dat is een risico”, waarschuwt marketingmanager Thijs Keukenmeester van dé VakantieDiscounter. Zo zou slechts 51,3% van de geïnterviewden zich niet laten inenten voor Turkije, terwijl dit wel het advies is. “Dat percentage is zelfs nog hoger bij landen als Bulgarije, Kroatië, Macedonië en Slovenië.”

16% weet niet waarvoor ingeënt is
Van degenen die zich wel laten inenten voor hun vakantie, verdiept 60% zich hiervoor op internet. 18% gebruikt de reisorganisatie waarbij het geboekt heeft als informatiebron. Populair om de inentingen te laten zetten, zijn GGD met 39,6% en de huisarts met 33,7%. Degenen die geen voorkeur hebben voor de plek om te laten vaccineren, vertegenwoordigen 11,7%. Opvallend daarbij is dat 16% van de reizigers die ingeënt is, niet weet waarvoor. De verschillen in geslacht, de provincie waarin gewoond werd en de leeftijd van de geënquêteerden ontliepen elkaar weinig.

Bron: de Vakantiediscounter


De zuidkust van Noorwegen was ooit dé plek voor scheepsbouw. Menig schip is er gebouwd van de gebogen eiken die er aan de kust groeiden. Eeuwenlang waren deze zeilschepen toonaangevend én bekend van hun tochten over de wereldzeeën. Veel is veranderd de laatste eeuwen door de modernisering in de scheepsbouw, maar de liefde voor de houten schepen is gebleven. Ze zijn er nog steeds, maar wat ook gebleven is, dat is het zeemanslied. Zingen en varen lijken bij elkaar te horen. In Langesund is dat zeker het geval. In dit gezellige havenstadje word deze zomer weer het internationale Shantyfestival gehouden. Reken maar dat het een gezellige boel wordt de eerste dagen van juni in Langesund. Komt dat even mooi uit dat de boten van Fjord Line deze haven dagelijks aandoen vanuit Denemarken. Misschien iets om aan te denken bij de planning. Als je de witte vuurtoren ziet is het niet ver mee. Bekijk het op: www.shantyfestival.com


De fjord die geen fjord meer is

De Limfjord speelde sinds de Vikingtijd een belangrijke rol als vaarwater voor kleine schepen. Handig zo’n open verbinding met de zee. De Vikingschepen waren zo gebouwd dat ze gemakkelijk weg konden varen, aan land konden komen komen én razendsnel weer weg konden zijn. Ideaal om her en der wat te verzamelen op de tochten van de diverse overzeese bestemmingen. Tot 1825 had de Limfjord alleen een oostelijke doorgang naar de open zee. In dat jaar brak in het westen de Noordzee door, waardoor het in feite geen echte fjord meer is. Maar de tekenen van de aanwezigheid van de Vikingen zijn alom aanwezig in deze regio. In het Vikingeskibsmuseum is veel te zien uit de tijd dat de fjord nog fjord was: begin én eindpunt van veel Vikingtochten. 


Het fjordenpaard is onlosmakelijk verbonden met Fjord-Noorwegen. Maar dit sterke paard is inmiddels op meer plaatsen in Europa een vertrouwde verschijning geworden. Soms zijn andere paardensoorten gekruist met deze Noorse blondine van de fjorden, maar soms zijn zij volbloed fjord gebleven. Het fjordenpaard is een echt raspaard dat zeer uniform is en ook fokvast. Bij goede verzorging kunnen de paarde 20 tot 30 jaar oud worden. In Nederland zijn diverse plekken waar fjordenpaarden meer voorkomen. Een daarvan is Hoenderloo, waar een centrum zit waar ze diverse activiteiten met deze mooie paarden organiseren. Sinds 1955 wordt door de organisatie van fjordenpaarden in Nederland een stamboek bijgehouden van de paarden binnen de vereniging. Zo’n 2000 fjordenpaardenbezitters zijn lid van de vereniging.  www.fjordstudbook.com


Bestemming bereikt

Elk voorjaar opnieuw vindt de tocht van zuid naar noord plaats. Op hun eigen navigatiesysteem. Soms iets te vroeg, maar meestal op tijd. Trekvogels hebben na maandenlange overwintering in zuidelijker streken toch steeds weer de drang om de zomer in het zuiden door te brengen. En geef ze eens ongelijk: daar is de rust die ze nodig hebben om zich te vermeerderen en hun jongen groot te brengen. Behalve de vele woeste natuur zijn er de vele beschermde natuurgebieden: eindeloze vlaktes, graslanden, bergen en alle soorten water: zoet, zout en alles er tussenin. Rijk aan vis en ander leven. Daar heb je de lange reis wel voor over; ieder jaar. Op de vogelwaarnemingsstations weten ze er alles van: elk voorjaar en elke herfst nemen ze de vogels waar en registeren de aantallen én bijzondere soorten. Neem een kijkje op zo’n station aan de Noorse zuidkust.


Wie dacht dat de Noorse winter voorbij was, heeft het mis. Ook al zijn op sommige plaatsen de eerste voorjaarstekenen zichtbaar is het her en daar nog aardig winters. Afgelopen winter is er zelfs voor Noorwegen, waar altijd al aardig wat sneeuw valt, een record hoeveelheid gevallen. En veel daarvan is nog duidelijk aanwezig. Zo veel zelfs dat in april de lange latten nog volop in gebruik zijn. Zeker in de bergen bepaalt de sneeuw nog steeds het landschap. En dat zal nog wel even duren ook. Als je het zelf wilt volgen: kijk op de sneeuwhoogten op diverse plaatsen in het land.


Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ook Denemarken heeft te maken gehad met een voorproefje van de zomer de afgelopen dagen. Sinds 1964 heeft de zomer zich nog niet eerder zo vroeg aangemeld als juist dit jaar. Op veel plaatsen in het land zijn records gebroken, waarbij de 25 gradengrens overschreden werd. Maar aan het warme weer – te vroeg voor het jaar eigenlijk – moest een einde komen. Maandag volgde op veel plaatsen noodweer in het land. Maar de Denen hebben even kunnen genieten van een voorproefje van het jaargetijde dat nog komen moet. De boten gaan weer massaal het water in.


Actiefweek Lapland fly & drive

Ultieme zomerreis in Lapland voor liefhebbers van wandelen

Wie van de natuur en wandelen houdt en altijd alles wil weten over de omgeving, kan nu kiezen voor een bijzondere rondreis van Voigt Travel: een 8-daagse rondreis door Lapland.

Voigt Travel vliegt met een rechtstreekse vlucht vanaf Rotterdam/The Hague airport naar Rovaniemi, gelegen pal op de poolcirkel in Fins Lapland. Voor je het weet sta je in een totaal andere wereld, vol met bossen, meren en rendieren.

De reis in het kort: met je huurauto rijd je naar de oostgrens, op steenworp afstand van Rusland. De eerste twee nachten verblijf je bij twee zussen, waar je je direct thuis zult voelen. Tijdens deze twee dagen ga je met een gids op pad voor mooie wandelingen in de omgeving van Ruka en Kuusamo. Na twee nachten reis je met je huurauto door naar Salla, waar je in een bungalow met sauna verblijft. De volgende dag ga je met de gids op stap in Oulanka national park. Na drie dagen wandelen breng je, voordat je doorreist naar de volgende bestemming, een bezoek aan de rendierfarm. De volgende twee nachten verblijf je in een bungalow met sauna naast het natuurpark Urho Kekkonen. De eerste ochtend maak je met een gids een rondwandeling en de rest van de tijd kun je zelf hier genieten van de natuur. Je laatste uitvalsbasis is een bungalow in Luosto. Hier kun je nog het national park Pyhä-Luosto ontdekken.

Bekijk hier de volledige reis.


Stagiaire Travel & Social Media

Doe jij een opleiding Marketing & Communicatie en ben je op zoek naar een leuke en interessante stage? Is social media en reizen helemaal jouw stijl, word je enthousiast van fora, blogs, vlogs? Is je taalvaardigheid subliem en weet je op een professionele manier met woorden te spelen? Dan willen wij jou!

Wij, uitgever van de reismagazines Azië & Down Under, Nordic Magazine, AmericA Magazine en Griekenland Magazine, zijn op zoek naar een student met een goed gevoel voor tekst én beeld. Iemand die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op social media. Een enthousiasteling die voldoening haalt uit het verzinnen van leuke en originele onderschriften en het bedenken van aansprekende content. Die de mogelijkheden van Facebook, Twitter en YouTube kent. En dit bovendien weet te combineren met een meer dan gemiddelde belangstelling voor landen, culturen en reizen.

Als stagiaire van onze reisbladen:
– vertaal je de inhoud van onze magazines naar pakkende berichten op de verschillende social media kanalen die wij gebruiken
– houd je reacties in de gaten op Facebook, Twitter en Youtube en beantwoord je deze
– zoek je naar trending onderwerpen voor op social media
– schrijf je korte stukjes en plaats je deze op onze websites
– bedenk je winacties in samenwerking met de contentmanager
– bedenk je korte campagnes in het kader van lezersbinding en abonneewerving

We zoeken iemand met kennis van social media, Photoshop en WordPress. Je bent stressbestendig, verbaal sterk, creatief en houdt van aanpakken. Verder betreft het een werkstage: een onderzoeksopdracht doen is helaas geen mogelijkheid. De standplaats is Oss, dus het is handig als je in de buurt woont. Door jou gemaakte onkosten worden vergoed.

Bij onze uitgeverij ben je breed inzetbaar: dat maakt de stage leerzaam en afwisselend. Wij verwachten van jou affiniteit met online media, dat je een studie volgt op communicatief of journalisitiek vlak en dat je zelfstandig, enthousiast en efficiënt kunt werken.

Dus: Ben jij een reisjunk en wil je keihard meewerken aan ons succes? Mail dan zo snel mogelijk je CV en motivatie naar Jaap van Splunter via info@vanspluntermedia.com.


Oeuvre Aki Kaurismäki als retrospectief

Cinemien brengt de digitaal gerestaureerde versie van The Match Factory Girl vanaf 4 januari uit in de bioscoop. Ook andere hoogtepunten uit het oeuvre van Aki Kaurismäki zijn in diverse theaters als retrospectief te zien. En: filmdistributeur Cinemien presenteert in dezelfde periode de Kaurismäki-dvd-box The Essential 5.

Sinds begin december zijn tien klassieke titels van Aki Kaurismäki, chroniqueur van Finse melancholie met een absurde twist, te zien in EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Kaurismäki’s films zijn vrijwel allemaal opgenomen in de EYE-collectie; het filmmuseum is daarmee de schatbewaarder van Kaurismäki’s oeuvre in Nederland. De collectie vormt de ruggengraat van het Kaurismäki-programma, waarin twaalf van de lange speelfilms zijn opgenomen, van de cultfilms Ariel (1988) en Leningrad Cowboys Go America (1989) tot het absurdistische melodrama Juha (1999) en The Other Side of Hope (2017). Vooraf zijn afwisselend de korte films Leningrad Cowboys: Those Were the Days (1992), Leningrad Cowboys: These Boots (1993) en Valimo (2007) te zien.

Dvd-box
Onder de titel Aki Kaurismäki: The Essential 5 brengt Cinemien digitale restauraties bijeen van The Match Factory Girl, Leningrad Cowboys Go America, The Man Without a Past, Le Havre en The Other Side of Hope. Ook de twee korte films Valimo en Leningrad Cowboys: Those Were the Days zijn onderdeel van de dvd-verzameling. De box is nu verkrijgbaar.

Kaurismäki
Kaurismäki’s oeuvre wordt vaak geroemd om de aandacht voor de mens in penibele omstandigheden: steeds verhaalt de regisseur van eenzaamheid, gemankeerde trouw en getroebleerde liefde in zijn typische stijl: kurkdroog, komisch en nostalgisch. Kaurismäki’s personages blijken – tussen alle in wodka gemarineerde melancholie en accordeonklanken door – meer dan losers; zijn sympathieke sukkelhelden lijden aan het leven, maar dat leven is toch iedere keer de moeite waard te worden geleefd.
Kaurismäki laat zijn tragikomische vertellingen – vaak parodieën op film noirs, roadmovies en melodrama – wortelen in het alledaagse. Ook staat de Finse regisseur bekend om zijn aandacht voor de emotionele werking van kleur.

 


Boek: Natuurlijk haken

Wil jij graag leren haken in de trendy Scandinavische stijl? Dan is het nieuwe boek Natuurlijk Haken van Maaike van Koert (bekend van de blog: CreJJtion) echt iets voor jou!

Laat je inspireren door de prachtige mode- en woonaccessoires, gemaakt door vernieuwende garens als hennep en linnen.
Maaike combineert natuurlijke garens en naturelle kleurtinten tot prachtige haakpatronen. Leer omslagdoeken, sokken met een Noors design, warme mutsen en dekens in diverse kleuren haken aan de hand van een simpele, stapsgewijze handleiding, inclusief haakschema’s als extra houvast. De combinatie van simpele en ingewikkelde haaksteken zorgen ervoor dat het boek zowel leuk is voor beginners als gevorderden. Natuurlijk haken is de opvolger van het populaire haakboek: Puur haken.

Bekijk hier het inkijkexemplaar

Natuurlijk haken, Maaike van Koert,  ISBN: 9789043919678, € 14,99