Nieuws

Kampeerprogramma Denemarken

In het gloednieuwe kampeerprogramma ‘Love for the Campsite’ genieten presentatoren Ron Brandsteder – bekend van o.a. de Honeymoonquiz – en Patrick Martens – eerder onder andere bekend van GTST en ZOOP – van het campingleven in Denemarken. Dat doen zij niet alleen, maar samen met acht alleengaande vijftigplussers. De onvergetelijke kampeerreis van dit vrolijke gezelschap is vanaf 10 oktober 2019 te zien bij de zender ONS.

Tijdens hun kampeerreis door Denemarken gaat het gezelschap onder meer oesters rapen, gin maken, abseilen en wandelen over de kliffen van Møn. Denemarken staat volop in de spotlights in het nieuwe programma. “En daar zijn wij natuurlijk apetrots op”, zegt directeur Mette Rodenhuis Carlsen van VisitDenmark. “Denemarken heeft zo veel te bieden op sportief, cultureel, culinair en historisch gebied. Tel daar de fantastische campings bij op en je hebt alle ingrediënten voor een topkampeervakantie.” Ron en Patrick kruipen in de rol van reisleiders en nemen iedere dag een groep mee op uiteenlopende activiteiten. Overnachten doen zij in hypermoderne campers, caravans en een vouwwagen op de mooiste Deense campings.

“Met het programma willen we vooral de kijker inspireren voor Denemarken als ideaal kampeerland’, vervolgt Mette Rodenhuis Carlsen van VisitDenmark. “En dat we dat samen met belangrijke partners ANWB en Camp to Go mogen doen, is fantastisch.” Het partnerschap tussen drie belangrijke partijen in de kampeerbranche is uniek. Immers: alle informatie die je voor een kampeervakantie nodig hebt komen samen. VisitDenmark weet alles van Denemarken, de ANWB heeft alles in huis over campings en vakantievoorbereiding en Camp to Go is specialist als het gaat om alle mogelijke kampeermiddelen. De productie van het programma was in handen van Bureauvijftig.

Volg hun hilarische avonturen in Denemarken vanaf 10 oktober 2019 elke donderdag om 21.30 uur en elke zaterdag om 18.30 uur bij de zender ONS. ONS is onder andere te ontvangen op kanaal 50 van Ziggo en op kanaal 89 in het pluspakket van KPN. Ook bij andere Nederlandse providers is ONS in het pakket opgenomen
 
 


Stilte is te koop in Zweden

Ben je op zoek naar een (vakantie)woning in Zweden? Think Tällberg. In dit levendige en mondaine dorp in Zweden proef je de schone lucht en de altijd de schitterende natuur om je heen. Hier beleef je volop de cultuur en hedendaags design. Voor recreatie en sport is ruimte. Zie je op tegen het bouwen? Dan biedt Nordqvist een oplossing. Zij ontwikkelen grond tot nieuwe gebieden met ruimte om te wonen en optimaal te genieten. Ook ontwerpen en bouwen ze huizen. Van klein tot groot, maar altijd in hout. Met hout neem je de natuur mee naar binnen. Je kiest eerst je favoriete perceel. Nordqvist ontwerpt dan een huis dat perfect bij je past. Hun eigen team bouwt het met natuurlijke materialen en levert de woning warm en schoon op, klaar voor de inrichting. Wil je alles weten over het pure leven in Zweden? En over de mogelijkheden voor een eigen huis in één van de drie gebieden?

Mail dan naar han@nordqvist.nl of bel 06-53353006. En uiteraard kun je de website alvast even checken: nordqvist.nl
 
 


Dalarna’s Värdshuset Lugnet te koop

Leven en werken in Scandinavië trekt velen aan. Maar daadwerkelijk die stap zetten valt niet altijd mee. In de bekende Zweedse regio Dalarna staat een oude herenboerderij te koop, die de droom voor een nieuwe bestaan in Zweden mogelijk kan maken: Värdshuset Lugnet.

Het gebied is een paradijs voor wandelaars en rustzoekers. Op de nabijgelegen hoogvlakte zijn zomers meer uitdagende wandelingen te maken en kan ’s winters geskied worden in een van Zwedens voornaamste skigebieden. In de directe omgeving kan men zwemmen, kanoën, (ijs)vissen, schaatsen en langlaufen. Op de hoogvlakte kan men ’s winters met een hondenslee of sneeuwscooter rijden.

Of je nu voor goed wilt vertrekken of voor heel even, bij Lugnet kun je de vruchten plukken van al het moois dat Zweden te bieden heeft. Je komt er gemakkelijk met de eigen auto of kunt vliegen op Stockholm of Oslo. In de winter van 2019 opent er zelfs een nieuw vliegveld in het skigebied op slechts een uur afstand van het hotel.
Voor meer informatie: www.lugnethotel.se.

 
 


De Noorse bergen in; gevaarlijk?

Sommige plekken in de Noorse bergen zijn gevaarlijk, zoals bijvoorbeeld de bergen op de Lofoten bij Reine. Daar zijn in zeven jaar tijd vier mensen omgekomen. De gemeente nam haar verantwoordelijkheid en sloot het pad. Na drie jaar werken en een investering van 7 miljoen kronen werd het pad heropend. Maar wat was het gevolg: een massale toeloop naar de top. De Noorse omroep nam een kijkje en zag de vele bergwandelaars met honden en kinderen. Hun ervaring: verre van veilig. Toch wil de gemeente geen hekken zetten op minder veilige stukken omdat ze bang is dat wandelaars dan zouden kunnen denken dat waar geen hekken staan het wel veilig zou zijn. Een onmogelijke opgave om als gemeente garant te staan voor de veiligheid van elke wandelaar. De bergwandelaar zelf is én blijft hoofdverantwoordelijk voor wat wel en niet kan.

 
 


De Noorse mijnbouw staat voor een nieuwe fase

“Ook al zal het in sommige gevallen schade aan de natuur opleveren, toch zullen we in de toekomst meer aan mijnbouw moeten doen”. Dat is de mening van de Noorse professor Rolf Arne Kleiv, gespecialiseerd in mineralen aan de universiteit van Trondheim. In zijn betoog noemt hij de behoefte aan stoffen voor duurzame oplossingen in de toekomst. Zo zijn bij het maken van van batterijen en accu’s voor elektrische auto’s o.a. koper, kobold en nikkel nodig. Koper is op veel plaatsen in Noorwegen aanwezig. Gedacht wordt inmiddels aan het heropenen van oude mijnlocaties. Onder andere in het noorden van Trøndelag liggen diverse gesloten mijnen. Buitenlandse investeerders hebben zich al aangediend voor exploitatie van één van de (oude) mijnen, de Joma mijn in Namsskogan. Deze mijn, die in 1998 is gesloten, biedt perspectief voor de winning van koper, zink en zwavel.

 

 


Extreem avontuur

IJsland biedt een scala aan winteractiviteiten. Als doorgewinterde avonturier, en liefhebber van extreme landschappen, ben je hier aan het juiste adres. Na een dagje skiën of snowboarden rondom Akureyri maak je de reis extremer met een sneeuwscootertocht door het witte vulkaanlandschap langs traditionele IJslandse turfhuizen en boerderijen. Of rijd in een 4×4-jeep naar bevroren watervallen die je volledig voor jezelf hebt. De echte waaghalzen rijden door naar het ongebaande binnenland van IJsland voor metershoge gletsjers, diverse ijsgrotten en de Askja-vulkaan. Na een goed IJslands diner in het hotel trek je je badkleding aan om op te warmen in de geothermische warmwaterbron van Mývatn. Bij de eerste stap in het water voel je meteen je lichaam tintelen van de warmte. Je wilt hier vast en zeker de hele avond blijven zitten. Vooral wanneer je in de lucht plots het noorderlicht ziet verschijnen. Niets is lekkerder dan de dag afsluiten in een heerlijke hotelkamer. In de winter van 2019-2020 brengt Noord-Europaspecialist Voigt Travel reizigers rechtstreeks vanuit Amsterdam naar het avontuurlijke en ongerepte Noord-IJsland. Er kan worden gekozen uit vier verschillende segmenten: avontuurlijke reizen, actieve reizen, fly & drive’s en groepsrondreizen. Vanaf het najaar van 2019 staan alle reizen online.
Voor meer informatie: www.voigt-travel.nl

 

 


Je hebt muggen en muggen in Zweden

Foto: Fred Geers

Het lijkt misschien een beetje muggenzifterij, maar de Zweden hebben de steekmuggen ingedeeld in twee verschillende groepen: bosmuggen en muggen uit overstromingsgebieden. In totaal zijn er 49 verschillende soorten muggen binnen deze twee groepen.

De bosmug, in het Zweeds skogsmygg, zweeft rond zijn ‘prooi’ voordat hij toeslaat. Ze zijn het meest actief in de ochtend bij het opkomen van de zon en in de avond. Ze zijn gek op delen van de voet en rond de hand. Ze komen het meest voor in juni en juli en kunnen een afstand van 2 km afleggen.

De overstromingsmug, in het Zweeds översvämningsmygg, is de meest agressieve mug die direct op zijn prooi afgaat en steekt. Deze mug kan ook actief zijn in de volle zon en in de avond. Ze kunnen een afstand van 20 km overbruggen en kunnen tot in september actief zijn. Het is maar dat je het weet.

Meer informatie is te vinden op deze Zweedse pagina: stick.se/blogg/myggor/

 

 


Scandinavië-XL

De Scandinavië-beurs die traditiegetrouw in het laatste weekend van oktober plaatsvindt, biedt voor elk wat wils. Tijdens deze zesde editie op zaterdag 26 en zondag 27 oktober 2019 is Euretco Expo Hoevelaken tot de nok toe gevuld met Scandinavische producten, van woondecoraties tot Zweeds antiek, van delicatessen tot mode.

Onder het motto “beleef het beste van het Noorden” komen alle facetten van de Noordse regio aan bod. Voor mensen die dol zijn op producten van Scandinavische origine is er genoeg te beleven. Mode, van trendy regenjassen en laarzen, tot traditionele Noorse truien en stijlvolle mode uit de Baltische staten. Ook is er is volop modern Scandinavisch woondesign en zijn er volop stoere outdoorspullen. Zet deze data alvast in je agenda! Nordic Magazine is uiteraard ook weer van de partij. Kom maar even langs bij onze stand!

Scandinavië-XL is op zaterdag 26 en zondag 27 oktober 2019 van 10-17 uur in Euretco Expo Hoevelaken, Koninginneweg 1, 3871 JZ  in Hoevelaken.
De entree bedraagt € 7,50, kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis naar binnen. De locatie is gelegen tegenover NS-Station Hoevelaken. Via de website kunnen vooraf e-tickets worden gekocht en plaatsen worden gereserveerd voor de lezingen. Voor meer informatie: www.scandinavie-xl.nl.

 

 


Gratis lunch, kom er maar eens om

In Finland krijgen kinderen gewoonlijk als ze op school zijn een gratis lunch, echter niet tijdens de – lange – zomervakantie.  Kinderen in de Finse hoofdstad Helsinki kunnen echter al sinds de oorlogsjaren, vanaf 1942, ook in de zomermaanden gratis lunchen. Deze gratis lunches worden verstrekt op circa 60 speeltuinen in de stad. Deze maatregel werd indertijd in oorlogstijd genomen om honger te voorkomen maar is nog steeds van kracht. Dit als aanbod van de gemeente aan de gezinnen.

Nu, 77 jaar later, heeft ook de naburige gemeente Vantaa dit jarenlange initiatief – gratis lunches voor kinderen tijdens de zomervakantie – overgenomen.
De lunch bestaat over het algemeen uit soep en een warme hoofdmaaltijd. Het eten wordt vaak gecombineerd met zang en/of andere groepsactiviteiten.
Een bijkomend voordeel van het samen eten is dat kinderen makkelijker vrienden in de eigen buurt ontmoeten en elkaar (beter) leren kennen.

 

 


Scandinavië Markt in Schokland

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei (van 10 tot 17 uur) organiseert Museum Schokland de achtste versie van de Scandinavië Markt. De diehard Scandinavië-liefhebber kan zijn hart ophalen, want ‘Schokland’ biedt een fantastisch weekend voor jong en oud, een gezellige dag uit voor het hele gezin. De markt heeft dit jaar zo’n zeventig kramen vol Scandinavische producten. De sfeervolle stands staan verspreid over het museumterrein en bieden vrijwel alles op het gebied van wonen & design, outdoor & reizen, lekker eten en mode & handvaardigheid. Ook Nordic is uiteraard aanwezig met een eigen stand. Naast de vele en gevarieerde kramen zijn er verschillende workshops voor jong en oud en zijn er gedurende het weekend interessante lezingen over Scandinavië waarin diverse onderwerpen aan bod komen. Op de website van Museum Schokland zijn het programma en het overzicht van alle standhouders te vinden.

Bezoekers van de Scandinavië Markt hebben met hun entreekaartje uiteraard ook toegang tot de tentoonstellingen van Museum Schokland. In het museum gaat de bezoeker letterlijk op ontdekking door de geschiedenis van het gebied Schokland, reeds in 1995 door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. De bezoeker bewandelt een tijdspad vanaf het ontstaan in de voorlaatste ijstijd, ontdekt alles over tienduizend jaar bewoningsgeschiedenis, het zware eilandleven en de strijd tegen het water. De presentatie in het museum sluit af bij het moment toen Schokland uiteindelijk, na de drooglegging, een eiland op het droge werd. In de expositie zijn vele doe-dingen voor kinderen. Zij kunnen aan de slag als een archeoloog, of bedenken als dijkwerker hoe het wassende water tegen te houden. Bijzonder en leuk is de interactieve zandbak.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.museumschokland, info@schokland.nl of aan de kassa van het museum, Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland

 

 


Zomeravontuur: Fietsend door de wildernis van Fins Lapland

  Deze zomer een van de meest ongerepte stukjes Europa ontdekken? Pak de fiets en rijd op eigen mankracht door de wildernis van Fins Lapland. Noord-Europa reisspecialist  Voigt Travel biedt in de zomer van 2019 zogeheten fly & bike-reizen aan. Door de rechtstreekse vlucht met Transavia, vanaf Rotterdam-The Hague Airport naar het Finse Rovaniemi, ligt Fins Lapland aan je voeten. Bij aankomst op de luchthaven word je direct met een transfer naar Ruka gebracht. Hier staan de e-bikes voor je klaar, het avontuur kan beginnen.

Via een uitgestippelde route rijd je over de Finse heuvels, door ongerepte bossen en langs hemelsbrede meren richting de Russische grens. Onderweg passeer je de mooiste vergezichten vanwaar je over uitgestrekte landschappen kunt kijken. Heb je het warm gekregen? Zet de fiets aan de kant en neem een verfrissende duik in het heldere water. Door de stralende middernachtzon kun je de hele dag door opdrogen. Wanneer je weer opgewarmd bent, stap je enthousiast op je fiets. Maar pas op voor alle rendieren die impulsief vanuit de bossen en vanachter de struiken voorbij schieten.
Iedere ochtend worden je smaakpapillen verwend en word je energielevel aangevuld met de heerlijkste Scandinavische lekkernijen. De eerste drie nachten slaap je in een traditioneel priesterhuis. Daarna logeer je drie nachten bij Katja en Sirpa in Isokenkäisten Klubi, vlakbij de Russische grens. Je leert hier alles over het organische en pure voedsel dat vers van de pers in de bossen groeit. ’s Avonds verwennen deze culinaire zussen je met de lekkerste traditionele gerechten: van rendierstoofvlees tot bospaddenstoelenragout.

Over je bagage hoef je je geen zorgen te maken: die wordt via een transfer naar je volgende bestemming gebracht. De laatste nacht van je reis eindig je met een ware klapper. Samen met je reispartner overnacht je in een glazen villa. Zo kun je ook ’s nachts nog genieten van de prachtige naaldbomen waar Fins Lapland rijk aan is.
Meer weten over deze reis van Voigt Travel?

Bekijk hier de fly & bike reis


Scandinavische landen in het zonnetje – gratis naar de EmigratieBeurs

De rust en ruimte, de prachtige natuur, en de relaxte Scandinavische mentaliteit. Al jaren lang vertrekken vele Nederlanders naar Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken, permanent of tijdelijk. Op de EmigratieBeurs op 9 en 10 februari in Expo Houten, helpen diverse Scandinavische regio’s, makelaars en bedrijven de toekomstige emigranten met hun plannen.

Binnen 8 maanden verhuizen naar Zweden met een goede baan op zak. Het kan op de EmigratieBeurs. Gnosjö Region in Småland zoekt nieuwe bewoners die kunnen werken in de branches techniek, industrie, zorg, transport, HoReCa, bouw of logistiek. Neem je CV mee.

Finland en Denemarken staan met grote landen paviljoens waar diverse bedrijven op zoek zijn naar mensen in techniek, IT en zorg. Voor Noorwegen staan de regio’s van Bodø, Bremanger en Gloppen niet alleen op zoek naar medische specialisten en verpleegkundigen, maar ook naar ondernemers, vaklieden en nog veel meer.

Bekijk het gehele overzicht van vacatures op de Vacaturebank van de EmigratieBeurs

Nordic Magazine geeft 100 kaarten weg KLIK HIER voor uw vrijkaart.

www.emigratiebeurs.nl


Voigt Travel naar naar IJsland

Voigt Travel voegt een prachtige bestemming toe aan hun Nordic-aanbod: IJsland. Waar de meeste organisaties naar de Golden Circle, Blue Lagoon en Reykjavík gaan, gaat deze Pure Noorden-specialist naar het ongerepte Noord-IJsland. In dit deel van IJsland beleef je het pure en authentieke IJsland. Vergeleken met het drukke zuiden mis je in het noorden niets, want kratervelden, metershoge watervallen én ruige kustlijnen zijn ook hier eerder de regel dan de uitzondering. Reis via de Diamond Circle langs de warmwaterbron van Mývatn, ga walvissen spotten in Húsavik of bewonder de reusachtige Dettifoss-waterval. Ook graag de bekende highlights van IJsland zien? Voigt Travel biedt ook complete IJsland rondreizen aan zodat je niets mist. Vanaf eind mei tot begin september vliegt Voigt Travel rechtstreeks vanuit Rotterdam/The Hague Airport naar het in het noorden gelegen Akureyri. Laat je belevingen je verwachtingen overtreffen. Voor meer informatie: www.voigt-travel.nl


Drijvend in je sauna de Finse Golf over

De Finse-ingenieur, auteur, uitvinder en energiespecialist Janne Käpylehto heeft met een groepje vrienden een drijvende sauna ontwikkeld. Met deze op zonne-energie gedreven sauna poogt hij over de Finse Golf naar Estland te zeilen. De reis van 80 km van Helsinki naar Tallinn zal naar verwachting negen uur duren. Het wachten is op de juiste windsterkte op drie achtereenvolgende dagen.


Een plek om lang te blijven

Er zijn van die prachtige plekken in de natuur waar je langer wilt blijven hangen. In het Naturum, het natuurinformatiecentrum bij het Fulufjällets nationaalpark in Zweden bijvoorbeeld. Door de glazen wanden sta je oog in oog met de omringende natuur, terwijl je binnen van alles beleven en lezen kunt over die omringende natuur. En als het even meezit, zie je de taigagaai nieuwsgierig om de hoek kijken.


Halve marathon met bijzondere uitzichten

Voor wie hard wil lopen op plekken waar nu juist niet de massa komt is de half-marathon op de Faeröer een bijzondere uitdaging. Het hardloopevenement vindt plaats op het eiland Vágar, waar ook de luchthaven is en start vanaf het pittoreske plaatsje Gásadalur en eindigt in Sandvágur. Niet alleen de loop zelf is uniek, maar vooral de uitzichten onderweg. Zaterdag 1 september is de grote dag.

www.visitfaroeislands.com/event/half-marathon


 

Nu nog goedkoper naar Noorwegen

De Noorse rederij Fjord Line verzorgt een van de meest snelle, comfortabele en betaalbare overtochten naar Noorwegen. Vanaf het Deense Hirtshals (rijafstand vanaf Utrecht: 945 kilometer) worden dagelijks verbindingen naar vier Noorse bestemmingen aangeboden: in ruim twee uur naar Kristiansand (toegangspoort tot het prachtige Setesdal en de zuidkust), in 4,5 uur naar Langesund (uitvalsbasis voor de zuidoostkust met Oslo) en met een comfortabele overnachting aan boord mini-cruisend naar Stavanger of Bergen (twee pareltjes aan de Noorse zuidwestkust en toegangspoort tot de fjorden). Om een bezoek aan Noorwegen extra aantrekkelijk te maken, gelden er tot 1 oktober speciale aanbiedingen. Een aanbieding van een autopakket retour Bergen is er al vanaf €390, een autopakket Kristiansand vanaf €69 en een autopakket Langesund vanaf €79. Maar weest er snel bij, want wie het eerst komt, het eerst maalt!

Retour Langesund     |    Retour Kristiansand    |    Retour Bergen


Boekingen + informatie

Fjord Line NL
+31 43 327 00 61
info@fjordline.nl
www.fjordline.com


Noorderlichtreis Ruska: beleef het gouden seizoen in de herfst van Fins Lapland

De intense periode van de herfstkleuren – of Ruska, zoals de Finnen het zelf noemen – is een spectaculair natuurverschijnsel dat alle mossen, heide en bladeren in kleurrijke tinten verft. De Ruska is voor de Finnen als een melancholisch afscheid van de lange zomerdagen en een vooruitblik op de donkere en koude winter die voor de deur staat. Het momentum van de Noorderlichtreis is perfect. De weken rondom de zonnewende (23 september – ook wel equinox genoemd) zijn statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen.

Wie echt het noorderlicht vrijwel gegarandeerd wil zien reist mee met Ruben Weytjens, dé noorderlichtexpert. Met een rechtstreekse vlucht land je in Rovaniemi en reis je naar het kleine dorpje Luosto. Perfect om op jacht te gaan naar het noorderlicht. Hier zul je heerlijk ontspannen in de gezellige Silver Pine Cabins, met uiteraard een privésauna. De volgende dag maak je een mooie dagtocht naar de Lampivaara-heuvel, waar een bezoek wordt gebracht aan de amethistmijn en een indrukwekkende wandeling wordt gemaakt door de mystieke Iso Kuru. Na Luosto wordt er verder oostwaarts gereisd naar de Russische grens, waar in het prachtige Sallatunturi in een privébungalow met sauna wordt verbleven. De wildernis rondom Salla nodigt uit om mooie activiteiten te beleven, door goudgekleurde bossen en langs indrukwekkende canyons. Zoals een speciaal programma in de wildernis, waarbij de wildernis je alle tips and tricks leert, de rendieren ontmoet en gaat dineren in de wildernis. Elke dag zal gids Ruben een briefing doen van de noorderlichtkansen voor de aankomende avond. Hij weet de beste plekken om het met je te fotograferen. Noorderlichtexpert Ruben Weytjens neemt je graag mee naar ons geliefde Luosto en Salla!

Bekijk hier de volledige reis.


Reizigers verdiepen zich onvoldoende in vaccinaties

Vaccinaties zijn een belangrijk onderwerp voor als je op vakantie gaat. Toch blijkt maar 63,5% van alle vakantiegangers zich vooraf te verdiepen in welke inentingen het nodig heeft. Zo zou meer dan de helft zich niet laten inenten voor landen als Turkije, terwijl dat wel geadviseerd wordt. Dat blijkt uit de Vaccinatie Enquête die online reisorganisatie dé VakantieDiscounter onlangs hield.

Voor 13% van de vakantiegangers die zich niet verdiept in vaccineren, is het een bewuste keuze. Zij geloven dat ze prima zonder kunnen. De rest van de reizigers zegt dat ze zich niet verdiept in vaccinaties, omdat deze niet nodig zijn voor de vakantiebestemming. “Dat is een risico”, waarschuwt marketingmanager Thijs Keukenmeester van dé VakantieDiscounter. Zo zou slechts 51,3% van de geïnterviewden zich niet laten inenten voor Turkije, terwijl dit wel het advies is. “Dat percentage is zelfs nog hoger bij landen als Bulgarije, Kroatië, Macedonië en Slovenië.”

16% weet niet waarvoor ingeënt is
Van degenen die zich wel laten inenten voor hun vakantie, verdiept 60% zich hiervoor op internet. 18% gebruikt de reisorganisatie waarbij het geboekt heeft als informatiebron. Populair om de inentingen te laten zetten, zijn GGD met 39,6% en de huisarts met 33,7%. Degenen die geen voorkeur hebben voor de plek om te laten vaccineren, vertegenwoordigen 11,7%. Opvallend daarbij is dat 16% van de reizigers die ingeënt is, niet weet waarvoor. De verschillen in geslacht, de provincie waarin gewoond werd en de leeftijd van de geënquêteerden ontliepen elkaar weinig.

Bron: de Vakantiediscounter


De zuidkust van Noorwegen was ooit dé plek voor scheepsbouw. Menig schip is er gebouwd van de gebogen eiken die er aan de kust groeiden. Eeuwenlang waren deze zeilschepen toonaangevend én bekend van hun tochten over de wereldzeeën. Veel is veranderd de laatste eeuwen door de modernisering in de scheepsbouw, maar de liefde voor de houten schepen is gebleven. Ze zijn er nog steeds, maar wat ook gebleven is, dat is het zeemanslied. Zingen en varen lijken bij elkaar te horen. In Langesund is dat zeker het geval. In dit gezellige havenstadje word deze zomer weer het internationale Shantyfestival gehouden. Reken maar dat het een gezellige boel wordt de eerste dagen van juni in Langesund. Komt dat even mooi uit dat de boten van Fjord Line deze haven dagelijks aandoen vanuit Denemarken. Misschien iets om aan te denken bij de planning. Als je de witte vuurtoren ziet is het niet ver mee. Bekijk het op: www.shantyfestival.com


De fjord die geen fjord meer is

De Limfjord speelde sinds de Vikingtijd een belangrijke rol als vaarwater voor kleine schepen. Handig zo’n open verbinding met de zee. De Vikingschepen waren zo gebouwd dat ze gemakkelijk weg konden varen, aan land konden komen komen én razendsnel weer weg konden zijn. Ideaal om her en der wat te verzamelen op de tochten van de diverse overzeese bestemmingen. Tot 1825 had de Limfjord alleen een oostelijke doorgang naar de open zee. In dat jaar brak in het westen de Noordzee door, waardoor het in feite geen echte fjord meer is. Maar de tekenen van de aanwezigheid van de Vikingen zijn alom aanwezig in deze regio. In het Vikingeskibsmuseum is veel te zien uit de tijd dat de fjord nog fjord was: begin én eindpunt van veel Vikingtochten. 


Het fjordenpaard is onlosmakelijk verbonden met Fjord-Noorwegen. Maar dit sterke paard is inmiddels op meer plaatsen in Europa een vertrouwde verschijning geworden. Soms zijn andere paardensoorten gekruist met deze Noorse blondine van de fjorden, maar soms zijn zij volbloed fjord gebleven. Het fjordenpaard is een echt raspaard dat zeer uniform is en ook fokvast. Bij goede verzorging kunnen de paarde 20 tot 30 jaar oud worden. In Nederland zijn diverse plekken waar fjordenpaarden meer voorkomen. Een daarvan is Hoenderloo, waar een centrum zit waar ze diverse activiteiten met deze mooie paarden organiseren. Sinds 1955 wordt door de organisatie van fjordenpaarden in Nederland een stamboek bijgehouden van de paarden binnen de vereniging. Zo’n 2000 fjordenpaardenbezitters zijn lid van de vereniging.  www.fjordstudbook.com


Bestemming bereikt

Elk voorjaar opnieuw vindt de tocht van zuid naar noord plaats. Op hun eigen navigatiesysteem. Soms iets te vroeg, maar meestal op tijd. Trekvogels hebben na maandenlange overwintering in zuidelijker streken toch steeds weer de drang om de zomer in het zuiden door te brengen. En geef ze eens ongelijk: daar is de rust die ze nodig hebben om zich te vermeerderen en hun jongen groot te brengen. Behalve de vele woeste natuur zijn er de vele beschermde natuurgebieden: eindeloze vlaktes, graslanden, bergen en alle soorten water: zoet, zout en alles er tussenin. Rijk aan vis en ander leven. Daar heb je de lange reis wel voor over; ieder jaar. Op de vogelwaarnemingsstations weten ze er alles van: elk voorjaar en elke herfst nemen ze de vogels waar en registeren de aantallen én bijzondere soorten. Neem een kijkje op zo’n station aan de Noorse zuidkust.


Wie dacht dat de Noorse winter voorbij was, heeft het mis. Ook al zijn op sommige plaatsen de eerste voorjaarstekenen zichtbaar is het her en daar nog aardig winters. Afgelopen winter is er zelfs voor Noorwegen, waar altijd al aardig wat sneeuw valt, een record hoeveelheid gevallen. En veel daarvan is nog duidelijk aanwezig. Zo veel zelfs dat in april de lange latten nog volop in gebruik zijn. Zeker in de bergen bepaalt de sneeuw nog steeds het landschap. En dat zal nog wel even duren ook. Als je het zelf wilt volgen: kijk op de sneeuwhoogten op diverse plaatsen in het land.


Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ook Denemarken heeft te maken gehad met een voorproefje van de zomer de afgelopen dagen. Sinds 1964 heeft de zomer zich nog niet eerder zo vroeg aangemeld als juist dit jaar. Op veel plaatsen in het land zijn records gebroken, waarbij de 25 gradengrens overschreden werd. Maar aan het warme weer – te vroeg voor het jaar eigenlijk – moest een einde komen. Maandag volgde op veel plaatsen noodweer in het land. Maar de Denen hebben even kunnen genieten van een voorproefje van het jaargetijde dat nog komen moet. De boten gaan weer massaal het water in.


Actiefweek Lapland fly & drive

Ultieme zomerreis in Lapland voor liefhebbers van wandelen

Wie van de natuur en wandelen houdt en altijd alles wil weten over de omgeving, kan nu kiezen voor een bijzondere rondreis van Voigt Travel: een 8-daagse rondreis door Lapland.

Voigt Travel vliegt met een rechtstreekse vlucht vanaf Rotterdam/The Hague airport naar Rovaniemi, gelegen pal op de poolcirkel in Fins Lapland. Voor je het weet sta je in een totaal andere wereld, vol met bossen, meren en rendieren.

De reis in het kort: met je huurauto rijd je naar de oostgrens, op steenworp afstand van Rusland. De eerste twee nachten verblijf je bij twee zussen, waar je je direct thuis zult voelen. Tijdens deze twee dagen ga je met een gids op pad voor mooie wandelingen in de omgeving van Ruka en Kuusamo. Na twee nachten reis je met je huurauto door naar Salla, waar je in een bungalow met sauna verblijft. De volgende dag ga je met de gids op stap in Oulanka national park. Na drie dagen wandelen breng je, voordat je doorreist naar de volgende bestemming, een bezoek aan de rendierfarm. De volgende twee nachten verblijf je in een bungalow met sauna naast het natuurpark Urho Kekkonen. De eerste ochtend maak je met een gids een rondwandeling en de rest van de tijd kun je zelf hier genieten van de natuur. Je laatste uitvalsbasis is een bungalow in Luosto. Hier kun je nog het national park Pyhä-Luosto ontdekken.

Bekijk hier de volledige reis.


Stagiaire Travel & Social Media

Doe jij een opleiding Marketing & Communicatie en ben je op zoek naar een leuke en interessante stage? Is social media en reizen helemaal jouw stijl, word je enthousiast van fora, blogs, vlogs? Is je taalvaardigheid subliem en weet je op een professionele manier met woorden te spelen? Dan willen wij jou!

Wij, uitgever van de reismagazines Azië & Down Under, Nordic Magazine, AmericA Magazine en Griekenland Magazine, zijn op zoek naar een student met een goed gevoel voor tekst én beeld. Iemand die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op social media. Een enthousiasteling die voldoening haalt uit het verzinnen van leuke en originele onderschriften en het bedenken van aansprekende content. Die de mogelijkheden van Facebook, Twitter en YouTube kent. En dit bovendien weet te combineren met een meer dan gemiddelde belangstelling voor landen, culturen en reizen.

Als stagiaire van onze reisbladen:
– vertaal je de inhoud van onze magazines naar pakkende berichten op de verschillende social media kanalen die wij gebruiken
– houd je reacties in de gaten op Facebook, Twitter en Youtube en beantwoord je deze
– zoek je naar trending onderwerpen voor op social media
– schrijf je korte stukjes en plaats je deze op onze websites
– bedenk je winacties in samenwerking met de contentmanager
– bedenk je korte campagnes in het kader van lezersbinding en abonneewerving

We zoeken iemand met kennis van social media, Photoshop en WordPress. Je bent stressbestendig, verbaal sterk, creatief en houdt van aanpakken. Verder betreft het een werkstage: een onderzoeksopdracht doen is helaas geen mogelijkheid. De standplaats is Oss, dus het is handig als je in de buurt woont. Door jou gemaakte onkosten worden vergoed.

Bij onze uitgeverij ben je breed inzetbaar: dat maakt de stage leerzaam en afwisselend. Wij verwachten van jou affiniteit met online media, dat je een studie volgt op communicatief of journalisitiek vlak en dat je zelfstandig, enthousiast en efficiënt kunt werken.

Dus: Ben jij een reisjunk en wil je keihard meewerken aan ons succes? Mail dan zo snel mogelijk je CV en motivatie naar Jaap van Splunter via info@vanspluntermedia.com.


Oeuvre Aki Kaurismäki als retrospectief

Cinemien brengt de digitaal gerestaureerde versie van The Match Factory Girl vanaf 4 januari uit in de bioscoop. Ook andere hoogtepunten uit het oeuvre van Aki Kaurismäki zijn in diverse theaters als retrospectief te zien. En: filmdistributeur Cinemien presenteert in dezelfde periode de Kaurismäki-dvd-box The Essential 5.

Sinds begin december zijn tien klassieke titels van Aki Kaurismäki, chroniqueur van Finse melancholie met een absurde twist, te zien in EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Kaurismäki’s films zijn vrijwel allemaal opgenomen in de EYE-collectie; het filmmuseum is daarmee de schatbewaarder van Kaurismäki’s oeuvre in Nederland. De collectie vormt de ruggengraat van het Kaurismäki-programma, waarin twaalf van de lange speelfilms zijn opgenomen, van de cultfilms Ariel (1988) en Leningrad Cowboys Go America (1989) tot het absurdistische melodrama Juha (1999) en The Other Side of Hope (2017). Vooraf zijn afwisselend de korte films Leningrad Cowboys: Those Were the Days (1992), Leningrad Cowboys: These Boots (1993) en Valimo (2007) te zien.

Dvd-box
Onder de titel Aki Kaurismäki: The Essential 5 brengt Cinemien digitale restauraties bijeen van The Match Factory Girl, Leningrad Cowboys Go America, The Man Without a Past, Le Havre en The Other Side of Hope. Ook de twee korte films Valimo en Leningrad Cowboys: Those Were the Days zijn onderdeel van de dvd-verzameling. De box is nu verkrijgbaar.

Kaurismäki
Kaurismäki’s oeuvre wordt vaak geroemd om de aandacht voor de mens in penibele omstandigheden: steeds verhaalt de regisseur van eenzaamheid, gemankeerde trouw en getroebleerde liefde in zijn typische stijl: kurkdroog, komisch en nostalgisch. Kaurismäki’s personages blijken – tussen alle in wodka gemarineerde melancholie en accordeonklanken door – meer dan losers; zijn sympathieke sukkelhelden lijden aan het leven, maar dat leven is toch iedere keer de moeite waard te worden geleefd.
Kaurismäki laat zijn tragikomische vertellingen – vaak parodieën op film noirs, roadmovies en melodrama – wortelen in het alledaagse. Ook staat de Finse regisseur bekend om zijn aandacht voor de emotionele werking van kleur.

 


Boek: Natuurlijk haken

Wil jij graag leren haken in de trendy Scandinavische stijl? Dan is het nieuwe boek Natuurlijk Haken van Maaike van Koert (bekend van de blog: CreJJtion) echt iets voor jou!

Laat je inspireren door de prachtige mode- en woonaccessoires, gemaakt door vernieuwende garens als hennep en linnen.
Maaike combineert natuurlijke garens en naturelle kleurtinten tot prachtige haakpatronen. Leer omslagdoeken, sokken met een Noors design, warme mutsen en dekens in diverse kleuren haken aan de hand van een simpele, stapsgewijze handleiding, inclusief haakschema’s als extra houvast. De combinatie van simpele en ingewikkelde haaksteken zorgen ervoor dat het boek zowel leuk is voor beginners als gevorderden. Natuurlijk haken is de opvolger van het populaire haakboek: Puur haken.

Bekijk hier het inkijkexemplaar

Natuurlijk haken, Maaike van Koert,  ISBN: 9789043919678, € 14,99