Nieuws

Voigt Travel naar naar IJsland

Voigt Travel voegt een prachtige bestemming toe aan hun Nordic-aanbod: IJsland. Waar de meeste organisaties naar de Golden Circle, Blue Lagoon en Reykjavík gaan, gaat deze Pure Noorden-specialist naar het ongerepte Noord-IJsland. In dit deel van IJsland beleef je het pure en authentieke IJsland. Vergeleken met het drukke zuiden mis je in het noorden niets, want kratervelden, metershoge watervallen én ruige kustlijnen zijn ook hier eerder de regel dan de uitzondering. Reis via de Diamond Circle langs de warmwaterbron van Mývatn, ga walvissen spotten in Húsavik of bewonder de reusachtige Dettifoss-waterval. Ook graag de bekende highlights van IJsland zien? Voigt Travel biedt ook complete IJsland rondreizen aan zodat je niets mist. Vanaf eind mei tot begin september vliegt Voigt Travel rechtstreeks vanuit Rotterdam/The Hague Airport naar het in het noorden gelegen Akureyri. Laat je belevingen je verwachtingen overtreffen. Voor meer informatie: www.voigt-travel.nl


Drijvend in je sauna de Finse Golf over

De Finse-ingenieur, auteur, uitvinder en energiespecialist Janne Käpylehto heeft met een groepje vrienden een drijvende sauna ontwikkeld. Met deze op zonne-energie gedreven sauna poogt hij over de Finse Golf naar Estland te zeilen. De reis van 80 km van Helsinki naar Tallinn zal naar verwachting negen uur duren. Het wachten is op de juiste windsterkte op drie achtereenvolgende dagen.


Een plek om lang te blijven

Er zijn van die prachtige plekken in de natuur waar je langer wilt blijven hangen. In het Naturum, het natuurinformatiecentrum bij het Fulufjällets nationaalpark in Zweden bijvoorbeeld. Door de glazen wanden sta je oog in oog met de omringende natuur, terwijl je binnen van alles beleven en lezen kunt over die omringende natuur. En als het even meezit, zie je de taigagaai nieuwsgierig om de hoek kijken.


Halve marathon met bijzondere uitzichten

Voor wie hard wil lopen op plekken waar nu juist niet de massa komt is de half-marathon op de Faeröer een bijzondere uitdaging. Het hardloopevenement vindt plaats op het eiland Vágar, waar ook de luchthaven is en start vanaf het pittoreske plaatsje Gásadalur en eindigt in Sandvágur. Niet alleen de loop zelf is uniek, maar vooral de uitzichten onderweg. Zaterdag 1 september is de grote dag.

www.visitfaroeislands.com/event/half-marathon


 

Nu nog goedkoper naar Noorwegen

De Noorse rederij Fjord Line verzorgt een van de meest snelle, comfortabele en betaalbare overtochten naar Noorwegen. Vanaf het Deense Hirtshals (rijafstand vanaf Utrecht: 945 kilometer) worden dagelijks verbindingen naar vier Noorse bestemmingen aangeboden: in ruim twee uur naar Kristiansand (toegangspoort tot het prachtige Setesdal en de zuidkust), in 4,5 uur naar Langesund (uitvalsbasis voor de zuidoostkust met Oslo) en met een comfortabele overnachting aan boord mini-cruisend naar Stavanger of Bergen (twee pareltjes aan de Noorse zuidwestkust en toegangspoort tot de fjorden). Om een bezoek aan Noorwegen extra aantrekkelijk te maken, gelden er tot 1 oktober speciale aanbiedingen. Een aanbieding van een autopakket retour Bergen is er al vanaf €390, een autopakket Kristiansand vanaf €69 en een autopakket Langesund vanaf €79. Maar weest er snel bij, want wie het eerst komt, het eerst maalt!

Retour Langesund     |    Retour Kristiansand    |    Retour Bergen


Boekingen + informatie

Fjord Line NL
+31 43 327 00 61
info@fjordline.nl
www.fjordline.com


Noorderlichtreis Ruska: beleef het gouden seizoen in de herfst van Fins Lapland

De intense periode van de herfstkleuren – of Ruska, zoals de Finnen het zelf noemen – is een spectaculair natuurverschijnsel dat alle mossen, heide en bladeren in kleurrijke tinten verft. De Ruska is voor de Finnen als een melancholisch afscheid van de lange zomerdagen en een vooruitblik op de donkere en koude winter die voor de deur staat. Het momentum van de Noorderlichtreis is perfect. De weken rondom de zonnewende (23 september – ook wel equinox genoemd) zijn statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen.

Wie echt het noorderlicht vrijwel gegarandeerd wil zien reist mee met Ruben Weytjens, dé noorderlichtexpert. Met een rechtstreekse vlucht land je in Rovaniemi en reis je naar het kleine dorpje Luosto. Perfect om op jacht te gaan naar het noorderlicht. Hier zul je heerlijk ontspannen in de gezellige Silver Pine Cabins, met uiteraard een privésauna. De volgende dag maak je een mooie dagtocht naar de Lampivaara-heuvel, waar een bezoek wordt gebracht aan de amethistmijn en een indrukwekkende wandeling wordt gemaakt door de mystieke Iso Kuru. Na Luosto wordt er verder oostwaarts gereisd naar de Russische grens, waar in het prachtige Sallatunturi in een privébungalow met sauna wordt verbleven. De wildernis rondom Salla nodigt uit om mooie activiteiten te beleven, door goudgekleurde bossen en langs indrukwekkende canyons. Zoals een speciaal programma in de wildernis, waarbij de wildernis je alle tips and tricks leert, de rendieren ontmoet en gaat dineren in de wildernis. Elke dag zal gids Ruben een briefing doen van de noorderlichtkansen voor de aankomende avond. Hij weet de beste plekken om het met je te fotograferen. Noorderlichtexpert Ruben Weytjens neemt je graag mee naar ons geliefde Luosto en Salla!

Bekijk hier de volledige reis.


Reizigers verdiepen zich onvoldoende in vaccinaties

Vaccinaties zijn een belangrijk onderwerp voor als je op vakantie gaat. Toch blijkt maar 63,5% van alle vakantiegangers zich vooraf te verdiepen in welke inentingen het nodig heeft. Zo zou meer dan de helft zich niet laten inenten voor landen als Turkije, terwijl dat wel geadviseerd wordt. Dat blijkt uit de Vaccinatie Enquête die online reisorganisatie dé VakantieDiscounter onlangs hield.

Voor 13% van de vakantiegangers die zich niet verdiept in vaccineren, is het een bewuste keuze. Zij geloven dat ze prima zonder kunnen. De rest van de reizigers zegt dat ze zich niet verdiept in vaccinaties, omdat deze niet nodig zijn voor de vakantiebestemming. “Dat is een risico”, waarschuwt marketingmanager Thijs Keukenmeester van dé VakantieDiscounter. Zo zou slechts 51,3% van de geïnterviewden zich niet laten inenten voor Turkije, terwijl dit wel het advies is. “Dat percentage is zelfs nog hoger bij landen als Bulgarije, Kroatië, Macedonië en Slovenië.”

16% weet niet waarvoor ingeënt is
Van degenen die zich wel laten inenten voor hun vakantie, verdiept 60% zich hiervoor op internet. 18% gebruikt de reisorganisatie waarbij het geboekt heeft als informatiebron. Populair om de inentingen te laten zetten, zijn GGD met 39,6% en de huisarts met 33,7%. Degenen die geen voorkeur hebben voor de plek om te laten vaccineren, vertegenwoordigen 11,7%. Opvallend daarbij is dat 16% van de reizigers die ingeënt is, niet weet waarvoor. De verschillen in geslacht, de provincie waarin gewoond werd en de leeftijd van de geënquêteerden ontliepen elkaar weinig.

Bron: de Vakantiediscounter


Moeder bruine beer zorgt langer voor jaar jong, zo bleek uit internationaal onderzoek bij bruine beren in Zweden. De onderzoekers volgenden de beren in de loop van 22 jaar. In totaal maakten ruim vijfhonderd beren, vaak van hun geboorte tot aan hun dood, deel uit van het onderzoek. De wetenschappers stelden vast dat vóór 2005 slechts zo’n 7 procent van de Zweedse bruineberenmoeders hun jongen langer dan anderhalf jaar bij zich hield. Tussen 2005 en 2015 bleek dat ruim 36 procent van de vrouwtjes hun jongen nog een jaar langer bij zich hield. Deze langduriger zorg zou te maken hebben met de jacht op deze dieren. Uit het onderzoek bleek verder dat de manier waarop de moeders hun jongen grootbrengen niet veranderde in de loop van de tijd.


Noorwegen heeft een overzichtelijk wegennet. De E6 voert door het hele land omhoog naar de Noordkaap, een fel begeerd reisdoel voor reizigers uit heel Europa. Maar er zijn veel andere wegen dwars door het land waarop veel te zien en te beleven is. Wegen om vooral te ontstressen en te genieten van het landschap. Dankzij de Noorse Rijkswaterstaat, Statens vegvesen, zijn er veel plekken gecreëerd op wegen met extra mooie uitzichtpunten, aangeduid als Nasjonale turistveger. Daarnaast zijn er aan deze wegen fraaie architectonische ingrepen gedaan om de kijker echt midden in het landschap te brengen. Op deze plekken, met vaak ruime parkeergelegenheid is het goed toeven. In het voorjaarsnummer van Nordic een reportage over deze aantrekkelijke wegen én hun mogelijkheden voor de reiziger in Noorwegen. De wegen zijn hier beschreven.


De zuidkust van Noorwegen was ooit dé plek voor scheepsbouw. Menig schip is er gebouwd van de gebogen eiken die er aan de kust groeiden. Eeuwenlang waren deze zeilschepen toonaangevend én bekend van hun tochten over de wereldzeeën. Veel is veranderd de laatste eeuwen door de modernisering in de scheepsbouw, maar de liefde voor de houten schepen is gebleven. Ze zijn er nog steeds, maar wat ook gebleven is, dat is het zeemanslied. Zingen en varen lijken bij elkaar te horen. In Langesund is dat zeker het geval. In dit gezellige havenstadje word deze zomer weer het internationale Shantyfestival gehouden. Reken maar dat het een gezellige boel wordt de eerste dagen van juni in Langesund. Komt dat even mooi uit dat de boten van Fjord Line deze haven dagelijks aandoen vanuit Denemarken. Misschien iets om aan te denken bij de planning. Als je de witte vuurtoren ziet is het niet ver mee. Bekijk het op: www.shantyfestival.com


De fjord die geen fjord meer is

De Limfjord speelde sinds de Vikingtijd een belangrijke rol als vaarwater voor kleine schepen. Handig zo’n open verbinding met de zee. De Vikingschepen waren zo gebouwd dat ze gemakkelijk weg konden varen, aan land konden komen komen én razendsnel weer weg konden zijn. Ideaal om her en der wat te verzamelen op de tochten van de diverse overzeese bestemmingen. Tot 1825 had de Limfjord alleen een oostelijke doorgang naar de open zee. In dat jaar brak in het westen de Noordzee door, waardoor het in feite geen echte fjord meer is. Maar de tekenen van de aanwezigheid van de Vikingen zijn alom aanwezig in deze regio. In het Vikingeskibsmuseum is veel te zien uit de tijd dat de fjord nog fjord was: begin én eindpunt van veel Vikingtochten. 


Het fjordenpaard is onlosmakelijk verbonden met Fjord-Noorwegen. Maar dit sterke paard is inmiddels op meer plaatsen in Europa een vertrouwde verschijning geworden. Soms zijn andere paardensoorten gekruist met deze Noorse blondine van de fjorden, maar soms zijn zij volbloed fjord gebleven. Het fjordenpaard is een echt raspaard dat zeer uniform is en ook fokvast. Bij goede verzorging kunnen de paarde 20 tot 30 jaar oud worden. In Nederland zijn diverse plekken waar fjordenpaarden meer voorkomen. Een daarvan is Hoenderloo, waar een centrum zit waar ze diverse activiteiten met deze mooie paarden organiseren. Sinds 1955 wordt door de organisatie van fjordenpaarden in Nederland een stamboek bijgehouden van de paarden binnen de vereniging. Zo’n 2000 fjordenpaardenbezitters zijn lid van de vereniging.  www.fjordstudbook.com


Bestemming bereikt

Elk voorjaar opnieuw vindt de tocht van zuid naar noord plaats. Op hun eigen navigatiesysteem. Soms iets te vroeg, maar meestal op tijd. Trekvogels hebben na maandenlange overwintering in zuidelijker streken toch steeds weer de drang om de zomer in het zuiden door te brengen. En geef ze eens ongelijk: daar is de rust die ze nodig hebben om zich te vermeerderen en hun jongen groot te brengen. Behalve de vele woeste natuur zijn er de vele beschermde natuurgebieden: eindeloze vlaktes, graslanden, bergen en alle soorten water: zoet, zout en alles er tussenin. Rijk aan vis en ander leven. Daar heb je de lange reis wel voor over; ieder jaar. Op de vogelwaarnemingsstations weten ze er alles van: elk voorjaar en elke herfst nemen ze de vogels waar en registeren de aantallen én bijzondere soorten. Neem een kijkje op zo’n station aan de Noorse zuidkust.


Wie dacht dat de Noorse winter voorbij was, heeft het mis. Ook al zijn op sommige plaatsen de eerste voorjaarstekenen zichtbaar is het her en daar nog aardig winters. Afgelopen winter is er zelfs voor Noorwegen, waar altijd al aardig wat sneeuw valt, een record hoeveelheid gevallen. En veel daarvan is nog duidelijk aanwezig. Zo veel zelfs dat in april de lange latten nog volop in gebruik zijn. Zeker in de bergen bepaalt de sneeuw nog steeds het landschap. En dat zal nog wel even duren ook. Als je het zelf wilt volgen: kijk op de sneeuwhoogten op diverse plaatsen in het land.


Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ook Denemarken heeft te maken gehad met een voorproefje van de zomer de afgelopen dagen. Sinds 1964 heeft de zomer zich nog niet eerder zo vroeg aangemeld als juist dit jaar. Op veel plaatsen in het land zijn records gebroken, waarbij de 25 gradengrens overschreden werd. Maar aan het warme weer – te vroeg voor het jaar eigenlijk – moest een einde komen. Maandag volgde op veel plaatsen noodweer in het land. Maar de Denen hebben even kunnen genieten van een voorproefje van het jaargetijde dat nog komen moet. De boten gaan weer massaal het water in.


Actiefweek Lapland fly & drive

Ultieme zomerreis in Lapland voor liefhebbers van wandelen

Wie van de natuur en wandelen houdt en altijd alles wil weten over de omgeving, kan nu kiezen voor een bijzondere rondreis van Voigt Travel: een 8-daagse rondreis door Lapland.

Voigt Travel vliegt met een rechtstreekse vlucht vanaf Rotterdam/The Hague airport naar Rovaniemi, gelegen pal op de poolcirkel in Fins Lapland. Voor je het weet sta je in een totaal andere wereld, vol met bossen, meren en rendieren.

De reis in het kort: met je huurauto rijd je naar de oostgrens, op steenworp afstand van Rusland. De eerste twee nachten verblijf je bij twee zussen, waar je je direct thuis zult voelen. Tijdens deze twee dagen ga je met een gids op pad voor mooie wandelingen in de omgeving van Ruka en Kuusamo. Na twee nachten reis je met je huurauto door naar Salla, waar je in een bungalow met sauna verblijft. De volgende dag ga je met de gids op stap in Oulanka national park. Na drie dagen wandelen breng je, voordat je doorreist naar de volgende bestemming, een bezoek aan de rendierfarm. De volgende twee nachten verblijf je in een bungalow met sauna naast het natuurpark Urho Kekkonen. De eerste ochtend maak je met een gids een rondwandeling en de rest van de tijd kun je zelf hier genieten van de natuur. Je laatste uitvalsbasis is een bungalow in Luosto. Hier kun je nog het national park Pyhä-Luosto ontdekken.

Bekijk hier de volledige reis.


Stagiaire Travel & Social Media

Doe jij een opleiding Marketing & Communicatie en ben je op zoek naar een leuke en interessante stage? Is social media en reizen helemaal jouw stijl, word je enthousiast van fora, blogs, vlogs? Is je taalvaardigheid subliem en weet je op een professionele manier met woorden te spelen? Dan willen wij jou!

Wij, uitgever van de reismagazines Azië & Down Under, Nordic Magazine, AmericA Magazine en Griekenland Magazine, zijn op zoek naar een student met een goed gevoel voor tekst én beeld. Iemand die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op social media. Een enthousiasteling die voldoening haalt uit het verzinnen van leuke en originele onderschriften en het bedenken van aansprekende content. Die de mogelijkheden van Facebook, Twitter en YouTube kent. En dit bovendien weet te combineren met een meer dan gemiddelde belangstelling voor landen, culturen en reizen.

Als stagiaire van onze reisbladen:
– vertaal je de inhoud van onze magazines naar pakkende berichten op de verschillende social media kanalen die wij gebruiken
– houd je reacties in de gaten op Facebook, Twitter en Youtube en beantwoord je deze
– zoek je naar trending onderwerpen voor op social media
– schrijf je korte stukjes en plaats je deze op onze websites
– bedenk je winacties in samenwerking met de contentmanager
– bedenk je korte campagnes in het kader van lezersbinding en abonneewerving

We zoeken iemand met kennis van social media, Photoshop en WordPress. Je bent stressbestendig, verbaal sterk, creatief en houdt van aanpakken. Verder betreft het een werkstage: een onderzoeksopdracht doen is helaas geen mogelijkheid. De standplaats is Oss, dus het is handig als je in de buurt woont. Door jou gemaakte onkosten worden vergoed.

Bij onze uitgeverij ben je breed inzetbaar: dat maakt de stage leerzaam en afwisselend. Wij verwachten van jou affiniteit met online media, dat je een studie volgt op communicatief of journalisitiek vlak en dat je zelfstandig, enthousiast en efficiënt kunt werken.

Dus: Ben jij een reisjunk en wil je keihard meewerken aan ons succes? Mail dan zo snel mogelijk je CV en motivatie naar Peter van Riel via riel@maasland.com of bel naar 06 460 238 14.


Oeuvre Aki Kaurismäki als retrospectief

Cinemien brengt de digitaal gerestaureerde versie van The Match Factory Girl vanaf 4 januari uit in de bioscoop. Ook andere hoogtepunten uit het oeuvre van Aki Kaurismäki zijn in diverse theaters als retrospectief te zien. En: filmdistributeur Cinemien presenteert in dezelfde periode de Kaurismäki-dvd-box The Essential 5.

Sinds begin december zijn tien klassieke titels van Aki Kaurismäki, chroniqueur van Finse melancholie met een absurde twist, te zien in EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Kaurismäki’s films zijn vrijwel allemaal opgenomen in de EYE-collectie; het filmmuseum is daarmee de schatbewaarder van Kaurismäki’s oeuvre in Nederland. De collectie vormt de ruggengraat van het Kaurismäki-programma, waarin twaalf van de lange speelfilms zijn opgenomen, van de cultfilms Ariel (1988) en Leningrad Cowboys Go America (1989) tot het absurdistische melodrama Juha (1999) en The Other Side of Hope (2017). Vooraf zijn afwisselend de korte films Leningrad Cowboys: Those Were the Days (1992), Leningrad Cowboys: These Boots (1993) en Valimo (2007) te zien.

Dvd-box
Onder de titel Aki Kaurismäki: The Essential 5 brengt Cinemien digitale restauraties bijeen van The Match Factory Girl, Leningrad Cowboys Go America, The Man Without a Past, Le Havre en The Other Side of Hope. Ook de twee korte films Valimo en Leningrad Cowboys: Those Were the Days zijn onderdeel van de dvd-verzameling. De box is nu verkrijgbaar.

Kaurismäki
Kaurismäki’s oeuvre wordt vaak geroemd om de aandacht voor de mens in penibele omstandigheden: steeds verhaalt de regisseur van eenzaamheid, gemankeerde trouw en getroebleerde liefde in zijn typische stijl: kurkdroog, komisch en nostalgisch. Kaurismäki’s personages blijken – tussen alle in wodka gemarineerde melancholie en accordeonklanken door – meer dan losers; zijn sympathieke sukkelhelden lijden aan het leven, maar dat leven is toch iedere keer de moeite waard te worden geleefd.
Kaurismäki laat zijn tragikomische vertellingen – vaak parodieën op film noirs, roadmovies en melodrama – wortelen in het alledaagse. Ook staat de Finse regisseur bekend om zijn aandacht voor de emotionele werking van kleur.

 


Boek: Natuurlijk haken

Wil jij graag leren haken in de trendy Scandinavische stijl? Dan is het nieuwe boek Natuurlijk Haken van Maaike van Koert (bekend van de blog: CreJJtion) echt iets voor jou!

Laat je inspireren door de prachtige mode- en woonaccessoires, gemaakt door vernieuwende garens als hennep en linnen.
Maaike combineert natuurlijke garens en naturelle kleurtinten tot prachtige haakpatronen. Leer omslagdoeken, sokken met een Noors design, warme mutsen en dekens in diverse kleuren haken aan de hand van een simpele, stapsgewijze handleiding, inclusief haakschema’s als extra houvast. De combinatie van simpele en ingewikkelde haaksteken zorgen ervoor dat het boek zowel leuk is voor beginners als gevorderden. Natuurlijk haken is de opvolger van het populaire haakboek: Puur haken.

Bekijk hier het inkijkexemplaar

Natuurlijk haken, Maaike van Koert,  ISBN: 9789043919678, € 14,99